Lekker graven in de prullenbakken van de HvA: dit gooien jullie allemaal weg

10 oktober 2019
Beeld:

Heleen Gorris | Koffiebekers uit het restvuilnis van het Kohnstammhuis

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
10 oktober 2019

Karton en papier wordt gescheiden, maar het grootste deel van het afval van de HvA eindigt nog steeds in de verbrandingsoven. Re-set en Renewi plozen jullie restafval uit en concluderen: daar zit nog heel veel bruikbaars in.

Een hamburger van McDonald’s, halve stukken taart, noedels, flesjes water en vooral: heel, heel veel koffiebekers. Gezichten vertrekken als op de begane grond van het Kohnstammhuis het mes in de eerste vuilniszak wordt gezet.

 

Op de Dag van de Duurzaamheid vraagt Re-set, de duurzaamheidsorganisatie van de HvA, op ludieke wijze aandacht voor het afvalprobleem. Ze hebben vier van hun leden in een (niet zo duurzaam) plastic pak gehesen en met handschoenen achter een tafel gezet voor een potje afval scheiden. Voor hen staan zestien verschillende vuilnisbakken, met allemaal soorten recycling. Richard van Batenburg van afvalophaaldienst Renewi geeft een les afvalrecycling.

Beeld: Heleen Gorris

Croissantzakje

Van Batenburg veegt wat achtergebleven koffie aan de kant en houdt een zakje omhoog. ‘Deze zakjes waar je in de kantine je broodje of croissant in doet, zouden niet meer gebruikt mogen worden. De zakjes zijn van plastic én papier, en zijn dus niet te hergebruiken.’

 

Wat wel te recyclen is zijn koffiebekers en papieren tissues waarmee je je handen afveegt. Van Batenburg: ‘Afvalbedrijven zijn geïnteresseerd in karton en papier. We lezen steeds minder kranten, en daar werden vroeger weer dozen voor postpakketjes van gemaakt. Dus materiaal voor dozen moet ergens anders vandaan komen.’

Beeld: Heleen Gorris

Al het afval dat hier op tafel ligt, wordt nu nog als restafval afgevoerd. Een klein deel zal na inzameling bij het afvalstation nog worden gered en hergebruikt, maar het grootste gedeelte verdwijnt in de verbrandingsoven. Dat heeft vooral te maken met geld, want het huidige contract van de HvA is gericht op goedkoop afval verwerken. Dat moet anders, vindt Joep de Hoog. De Hoog houdt zich vanuit Facility Services bezig met het recyclevraagstuk en is mede-initiatiefnemer van de duurzaamheidsdag.

‘We doen het op de HvA nog niet zo goed, dat moeten we eerlijk toegeven‘

Laatste slok

‘We doen het op de HvA nog niet zo goed, dat moeten we eerlijk toegeven. Het afval scheiden is versnipperd. In het Kohnstammhuis staan wel prullenbakken waar  je koffiebekers en plastic kan scheiden, maar op andere locaties niet. Daarnaast kunnen we het niet verkopen als we iedereen vragen hun afval te scheiden en het vervolgens nog steeds op één hoop verbranden.’

 

Wanneer daar verandering in gaat komen? Over een paar jaar sluit de HvA een nieuw contract met een afvalverwerker. Dan zou volgens De Hoog in het aanbestedingsplan staan dat het afval al bij het weggooien wordt gescheiden, en de afvalverwerker alleen datgene verbrandt dat niet te recyclen is. 

 

Jij kunt nu de kans op recycling van je afval wel iets groter maken. Hoe? Door ook die laatste slok koffie op te drinken. Wanneer die in de vuilniszak eindigt tast-ie namelijk de koffiebeker én het andere afval aan.