HvA roept onderzoekers op zich aan te melden voor Lowlands Science

8 maart 2018
Beeld:

Merlijn Hoeks (cc, via flickr) | Lowlands

Geplaatst door
Carlijn Schepers
Op
8 maart 2018

Festivalbezoekers – of ze nou dronken zijn of niet – kunnen ook proefpersonen zijn. Elk jaar roept Lowlands wetenschappers op om onderzoek te doen op hun festival. De HvA is vaak van de partij en roept HvA-onderzoekers ook dit jaar op zich aan te melden.

Vorig jaar deed onderzoeker Aukje de Vrijer van het HvA-lectoraat Digital Life onderzoek op Lowlands. Ze liet festivalbezoekers balanstestjes doen en een parcours volgen. Eerst ‘normaal’ en daarna met een speciale bril waardoor het leek alsof ze dronken waren. Haar doel: kunnen voorspellen wanneer ouderen vallen.

‘Het is een mooie manier om onderzoek bij het grote publiek bekend te maken’

‘We waren blij verrast,’ vertelde De Vrijer afgelopen december aan Folia. Ze blikte terug op haar succesvolle deelname aan Lowlands Science 2017. ‘Ruim tweehonderd mensen hebben aan het onderzoek meegedaan, er stond de hele dag een rij.’ En dat terwijl ze vooraf dacht dat ze de mensen zou moeten lokken. Onderzoek doen op Lowlands kan dus een goede manier zijn om in korte tijd veel proefpersonen te vinden voor je onderzoek.

‘Onwijs leuk’
Ook was De Vrijer blij met de aandacht die haar onderzoek kreeg. ‘Het is een mooie manier om onderzoek bij het grote publiek bekend te maken. Er wordt zoveel interessant onderzoek gedaan dat nauwelijks aandacht krijgt, dat is echt jammer. Als ik de kans krijg zal ik het zeker weer doen.’ Bovendien vond ze het ook gewoon ‘onwijs leuk’.

Wil jij dit jaar met jouw onderzoek op Lowlands staan? Meld je dan aan via deze link. Dat kan nog tot 27 maart.