Digitalisering, diversiteit en donuts bij opening van studiejaar

30 augustus 2019
Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
30 augustus 2019

Terwijl de nieuwe eerstejaars zich aan de andere kant van de Wibautstraat onderdompelden in dj’s, bier en een ballenbak, openden bestuursvoorzitter Huib de Jong en de Amsterdamse loco-burgemeester Sharon Dijksma donderdag in het Kohnstammhuis het nieuwe studiejaar.

De Jong: ‘Veranderingen op HvA gaan dieper dan ooit’

Huib de Jong voorspelde de honderden aanwezigen in zijn toespraakJe kunt de hele toespraak lezen onderaan dit bericht. dat er grote veranderingen op komst zijn, waar de HvA zich op moet voorbereiden. Door de snelle digitalisering en de veranderende arbeidsmarkt zal het onderwijs zich steeds sneller moeten aanpassen, zei hij. ‘En die veranderingen gaan dieper dan ooit.’

 

Ook blijven onderwerpen als diversiteit en duurzaamheid heel belangrijk de komende tijd. Studenten en medewerkers moeten het goede voorbeeld geven. De Jong: ‘We zullen ook als HvA radicale stappen moeten zetten om onze ecologische footprint terug te dringen.’

Beeld: Wikimedia Commons | Kate Raworth

De CvB-voorzitter had over duurzaamheid in de stad ook nieuws te melden. Voor het eerst in Nederland wordt er binnenkort op de HvA een zogeheten professor of practice aangesteld. Dat is een nieuwe academische titel op de HvA, die internationaal wel vaker voorkomt in het hoger onderwijs. De eerste om die rol te vervullen op de hogeschool wordt Kate Raworth. Deze Britse econoom – bekend van de ‘Doughnut Economics’ – gaat  vanaf januari volgend jaar inhoudelijk leiding geven aan een project om met de HvA de duurzaamheidsdoelen in Amsterdam te concretiseren.

 

Yin yoga
Loco-burgemeester Sharon Dijksma (burgemeester Femke Halsema was verhinderd) opende met Huib de Jong door een slag op een gong officieel het studiejaar. Voor alle medewerkers was er daarna een kennisfestival op alle verdiepingen van het Kohnstammhuis. Het was een uitgebreid programma met 38 workshops, variërend van ‘in balans met yin yoga’, ‘de toekomst van onderzoek op de plaats delict’ tot ‘effectief ondernemen met de HvA’.