Vijf tips voor studentikoos koken: ‘ruil een maaltijd met een medestudent’
Pizza of friet is best lekker – voor één avond. Maar wat doe je daarna? Twee koks over hun strategie voor de perfecte studentenmaaltijd. ‘Avocado’s zijn awesome, je hebt vet veel mogelijkheden.’
1. Maak een weekmenu
De belangrijkste stappen van koken: menu’s verzinnen en inkopen doen. Daar gaat het vaak mis, zegt tv-kok Robert Verweij. ‘Mensen zijn druk en lijken geen tijd te hebben. Je moet het dus makkelijk maken.’ Zijn tip: maak een weekmenu op zondag en koop maandag alle boodschappen in.
‘Zonder vlees of vis wordt het goedkoper, dat is vet chill’
Op donderdag hoef je niet meer na te denken, ‘want voor donderdag had je al andijvie gehaald’. Bijkomend voordeel: minder tochtjes naar de supermarkt en dus minder impulsaankopen. Robert: ‘Als je goedkoop wil koken is de supermarkt – erop ingericht om jou te laten kopen – je grootste vijand. Zorg dat je er zo min mogelijk komt.’ Maak je weekmenu nog meer budgetproof door rekening te houden met seizoensgroenten en/of inkopen te doen op de markt.
Leonie ter Veld, eigenaar van het populaire blog gewoonwateenstudentjesavondseet.nl, adviseert daarnaast om per gerecht eerst een simpele basis te kiezen. ‘Denk aan aardappel, rijst, pasta, wraps – dan kun je aanvullen en variëren’, zegt ze. ‘Kies dan een groente, en dan vlees of vis of vega. Zonder vlees of vis wordt het al goedkoper, dat is vet chill. Op deze manier bedenk je al snel een heleboel verschillende maaltjes.’
2. Kook vooruit en/of hergebruik
Plannen is even wennen, maar uiteindelijk zal je er sneller, makkelijker, en goedkoper door gaan koken, zegt Verweij. ‘Stel: je maakt op maandag witte rijst. Gebruik dan een dubbele hoeveelheid en bak het de volgende dag lekker op. Kook je aardappels, gebruik de restjes dan de volgende dag in een puree.’ Eten invriezen kan natuurlijk ook. Of, zegt Leonie: ruil eens een maaltijd met een medestudent. Wie weet komt er zelfs nog een kookclub uit voort.
3. Zorg voor een ‘ijzeren voorraad’
Ga voor een ‘ijzeren voorraad’: stashingrediënten die je standaard in huis hebt. ‘Denk aan couscous, tonijn, kipfilet, brood, pasta, tomatenpuree, voor mijn part zelfs knakworst’, zegt Verweij. ‘Daarmee kun je altijd wat creëren.’ Leonies ‘ijzeren voorraad’ bestaat uit olijfolie, knoflook, feta, zongedroogde tomaten, couscous en avocado. ‘Avocado’s zijn awesome omdat ze zowel op brood, in wraps, door pasta – maak er saus van – of in soep te eten zijn.’
4. Houd het simpel
Geen zin om in de keuken te staan? Maak een lijst voor zulke dagen, zegt Robert. ‘Onthoud gerechten die je kunt maken als je geen inspiratie hebt, zoals een simpele Japanse rijstsalade.’ Als je eenmaal voor jezelf kookt merk je al snel dat het niet lang hoeft te duren, zegt Leonie. ‘Ga voor pasta met pesto, zelfgemaakte soep, aardappelpuree uit een zakje, couscous – hoeft maar twee minuten te wellen – of pasta met roomkaas. Verder vond ik het altijd leuk om m’n bord er een beetje leuk uit te laten zien, dan ben je al snel blij met het resultaat.’
5. Een date? Ga voor sashimi
Altijd raak, aldus Robert. Koop de beste zalm die je kunt betalen, bestrooi met suiker en héél veel zout – meer dan je wilt eten – en zet ’m twintig minuten afgedekt in je koelkast. Dan afspoelen, droog deppen, in mooie plakken snijden en serveren met sojasaus. Thank us later.
Couscous (simpel en goedkoop) van tv-kok Robert Verweij
Neem 150 gram snelkook-couscous. Meng dit met kliekjes uit je koelkast, zoals groenten en olijfolie, rozijnen, munt, kappertjes. Gooi daar 250 milliliter kokend water op, dek het af, tien minuten later doorroeren met een vork. Klaar!
HvanA maakt deze week allerlei verhalen over de introductieweek op de HvA, én we staan met een mobiele studio op de HvA Experience op donderdag 29 augustus. Wil je alles weten over de introductie? Klik dan hier. (Deze berichten worden in de loop van de week aangevuld.)