Buikschuivend de introweek in: ‘Veel leuker dan een voorstelrondje’

28 augustus 2019
Beeld:

Heleen Gorris | De hindernisbaan bij het Nicolaes Tulphuis

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
28 augustus 2019

Terwijl sommige eerstejaars in een klaslokaal een voorstelrondje doen, pakken ze het op de Faculteit Gezondheid anders aan. Een natte hindernisbaan moet zorgen voor binding tussen de nieuwe studenten, mentoren en hun docenten.

Twee knalroze bodyboards met een Minnie Mouse-print liggen klaar op een groot oranje zeil. De zon brandt ongenadig fel. Snel wordt er extra water en sop toegevoegd, zodat alle deelnemers straks soepel glijden.

 

Het grasveld naast de ingang van het Nicolaes Tulphuis in Amsterdam Zuidoost is deze middag het decor van de ‘mentorengames’. In plaats van de studenten, die deze ochtend opdrachten hebben gedaan in de stad, moeten nu hun mentoren aan de bak om punten te verdienen voor het team. De mentoren zijn studenten uit hogere jaren, die groepjes van zo’n tien eerstejaars onder hun hoede nemen tijdens de introweek.

Huisgenoten

Het concept is uitdagend: eerst jezelf misselijk draaien om een stok, dan een pingpongbal in een bekertje zien te krijgen, vervolgens op het bodyboard over het natte zeil naar de overkant glijden, om daar een voetbal in een teil te gooien. Daarna zaklopen om een pion, wederom ronddraaien om een stok en terugglijden naar de start. Het team dat het eerst over de finish komt, wint.

‘De introductieweek is bij uitstek het moment om vrienden voor het leven te maken’

Dana Bosman (19, Verpleegkunde) houdt aan de zijkant de score bij. Ze zit in het bestuur van studievereniging Venae, die de introductie organiseert. Ze is zelf nog iedere dag blij dat ze vier jaar geleden naar de introductie ging. ‘Ik woon nu in huis met vier meiden die ik tijdens mijn eigen introductieweek heb leren kennen. Het is het moment bij uitstek om vrienden voor het leven te maken.’

 

En bij de Faculteit Gezondheid gebeurt dat door gezamenlijk te schreeuwen en een mentor aan te moedigen. Dat schept een band, vinden eerstejaars Thomas Hegger (22, Verpleegkunde), Koen Jaspers (19, Fysiotherapie), Jacky Bernardt (18, Verpleegkunde) en Sanne van Tunen (18, Verpleegkunde).

Beeld: Heleen Gorris | Kersverse studenten Thomas Hegger (links), Koen Jaspers (midden) en Jacky Bernardt (rechts)

Blauwe zwembroek

‘Andere studenten zitten nu in een klaslokaal zich voor te stellen, terwijl wij lekker buiten zijn en elkaar informeel beter leren kennen,’ zegt Jacky. Ze is blij dat er een introweek is. ‘Ik denk dat het tijdens de studie hard werken wordt. En dat is best een overgang als je meteen vanaf de middelbare school komt, zoals ik. Dan is het fijn om op deze manier je medestudenten en docenten te leren kennen.’ Het schept toch een band als je je docent al hebt zien zaklopen voor de eerste les, vindt de groep.

 

Beeld: Heleen Gorris

Zodra mentor Jamie Reede (19, Fysiotherapie) in een lichtblauwe zwembroek aan de start verschijnt, beginnen de eerstejaars te joelen. Het eerste deel van het parcours gaat soepel, en Jamie glijdt in een keer naar de overkant. Totdat hij bij de teil en de voetbal komt. ‘Het mikken gaat niet zo goed,’ lacht Jacky. ‘Maar dat maakt niet uit, het gaat niet om de punten, maar om de gezelligheid.’

 

Voor Jamie was gezelligheid precies de reden om zich aan te melden als mentor dit jaar. Een weekje nieuwe studenten begeleiden en biertjes drinken met vrienden zag hij wel zitten. ‘Zelf ben ik niet bij mijn eigen introductieweek geweest omdat ik druk was met werk. Ik wil mijn studenten daarom op het hart drukken: maak tijd voor ontspanning!’

 

HvanA maakt deze week allerlei verhalen over de introductieweek op de HvA, én we staan met een mobiele studio op de HvA Experience op donderdag 29 augustus. Wil je alles weten over de introductie? Klik dan hier. (Deze berichten worden in de loop van de week aangevuld.)