Internationale HvA’ers op food tour: ‘Alwéér verbrand aan de bitterbal’

12 juli 2019
Beeld:

Kyrie Stuij

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
12 juli 2019

De campussen lijken misschien leeg deze maand, toch hebben ruim 180 studenten uit dertig verschillende landen hier de tijd van hun leven. Ze volgen de Summer School van de HvA. En uiteraard wordt ook de stad Amsterdam ontdekt, zoals in deze Dutch Food Tour. 

‘We are going to a so called brown pub. We will try some typical Dutch drinking snacks and we’re going to have it gggezelliggg’. Gids Thijs van Royen van Amsterdam Food Tours legt de nadruk nog eens goed op de moeilijk uitspreekbare ‘G’, terwijl hij de studenten het Jordaanse café Papeneiland binnenloodst.

Beeld: Kyrie Stuij | Gids Thijs van Royen: ‘Toeristen vinden onze eetcultuur vaak heel verrassend.’

Jordaan

De groep van elf internationale studenten bukt, schuift en strekt om de smalle trap in het café op te komen. ‘Can’t wait to try another bitterbal,’ klinkt er gniffelend. 

 

Het rondje Nederlands eten in de Jordaan is onderdeel van de Summer School. Jaarlijks komen er internationale studenten naar de HvA om in twee weken vakken in hun eigen studierichting te volgen. Kortgezegd een ideale combinatie van het halen van paar extra studiepunten met een stedentrip. 

 

Zo’n vijf jaar geleden werd het concept door het HvA-bestuur ingevoerd, een manier om de HvA meer op het netvlies van internationale studenten te krijgen. Sindsdien stijgen de aanmeldingen gestaag. Dit jaar zijn er zeventig studenten meer dan vorig jaar. Die verblijven gezamenlijk op een campus in Zuidoost, vlakbij de Fraijlemaborg. Overdag volgen ze lessen en ’s avonds kunnen ze deelnemen aan activiteiten om Amsterdam te leren kennen.

Beeld: Kyrie Stuij | Ricardo Dabdoud (L) en Adita Ganguli (R): ‘In Texas heb je meatballs, maar dit is wel anders.’

Praktisch

Zoals Adita Ganguli (24) uit Texas, die het programma Chain Supply Management volgt. ‘Ik wilde ervaren hoe het is om in een ander land les te krijgen over mijn vakgebied. Het verschil met mijn eigen universiteit is dat het programma een stuk praktischer is. Naast theoretische lessen hebben we Schiphol, het distributiecentrum van Albert Heijn en de haven van Rotterdam bezocht.’

 

Samen met studiegenoot Ricardo Dabdoud (29) uit Mexico heeft hij al eerder deze week wat Nederlandse snacks geprobeerd. Sindsdien zijn ze verslaafd aan bitterballen. ‘In Texas heb je meatballs, maar dit is anders. De smaak, de structuur; het is met niets anders te vergelijken. Overal waar we komen bestellen we nu bitterballen.’ Toch maken de studenten in café Papeneiland een klassieke beginnersfout. ‘Ah nee, alwéér mijn tong verbrand aan die bitterbal.’

‘Ik móet een manier vinden om dit te importeren naar Amerika’ 

Eetcultuur

Volgens gids Thijs van Royen is het grootste misverstand over de Nederlandse keuken dat het zo weinig te bieden heeft. ‘Nederland staat niet bekend om de eetcultuur. We zijn er ook niet echt trots op. Terwijl de Nederlandse keuken juist ongelofelijk divers is. We hebben heerlijk eten uit Indonesië en Suriname, we hebben verse vis, zoetigheden en allerlei soorten groente. Toeristen vinden die diversiteit vaak heel verrassend.’

Beeld: Kyrie Stuij | Vooral de poffertjes doen het goed onder de studenten.

De studenten proeven deze avond haring en kibbeling, saté ayam bij een Indonesisch/Surinaams restaurant, bitterballen en kaas en als toetje poffertjes. In restaurant de Blauwe Pan trakteert de barvrouw de studenten op de grootste hits van André Hazes.

 

Student Emily McMath (21) uit Californië lijkt vooral op te gaan in de poffertjes en de warme chocolademelk. ‘Dit is zó lekker. Ik ben een echte sweets girl en móet een manier vinden om dit te importeren naar Amerika.’