HvA-atleten racen kort en rusten lang tijdens Napolitaanse Universiade

9 juli 2019
Beeld:

Joyce Schonenburg | Het volledige TeamNL

Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
9 juli 2019

Kinge, Bart, Laura, Valerie en Job slapen vannacht op het twaalfde dek van een reusachtig schip in de haven van Napels. De HvA’ers vertegenwoordigen Nederland tijdens de Zomer Universiade: de Olympische Spelen voor studenten.

Laura de Witte (23) is heus wel wat gewend. Al jaren vliegt ze de wereld over, haar HvA-studie Voeding & Diëtietiek afwisselend met deelname aan grote sportevenementen. In 2016 deed ze nog mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. ‘Maar deze situatie hier in Napels heb ik nooit eerder meegemaakt,’ vertelt de hardloopster.

 

Net als de achtduizend andere deelnemers van de Universiade – studerende voetballers, rugbyers, zwemmers, turners, tennissers, judoka's en nog veel meer - heeft Laura van de organisatie de sleutels gekregen voor een hut aan boord van een cruiseschip.

Beeld: Privéarchief Bart Sommeling | Het cruiseschip waarop alle sporters verblijven

‘Er liggen hier twee van die enorme boten aangemeerd in de haven. Alle Nederlandse atleten hebben een eigen hut langs een lange gang op de twaalfde verdieping. Verderop zitten Canadezen en ik geloof Oegandezen,’ zegt Laura.

 

Heel wat meters onder haar hut, op dek vijf en zes, bevindt zich het bruisend hart van het cruiseschip. Daar zijn de casino's, cocktailbars en muziekpodiums, waar toeristen en entertainers elkaar normaal gesproken tot diep in de nacht vermaken, terwijl de boot over de oceaan dobbert.

‘Wij sporters zijn tijdens zo'n toernooi doodsaai. We drinken sowieso niet, en mogen van onze coaches geen gekke dingen doen’

Maar bruisend is de sfeer op het cruiseschip deze dagen absoluut niet, zegt Bart Sommeling (21), zwemmer en HvA-student Financial Services Management. ‘Wij sporters zijn tijdens zo’n toernooi doodsaai. We drinken sowieso niet, mogen van onze coaches geen gekke dingen doen en dus trekken we ons vooral terug in onze hut, waar we een beetje uitrusten. Soms haal ik een kopje koffie.’

 

Bart heeft de voorbije dagen The Godfather-trilogie maar weer eens aangezet. Drie uur per film, dus dat tikt lekker aan. Een paar hutten verderop verslindt Laura de crime-serie How to Get Away with Murder. Goed voor vijfenzeventig afleveringen.

Beeld: Joyce Schonenburg | Zwemster Kinge Zandringa

Geen medailles

Het lange wachten wisselen de vijf HvA’ers af met korte momenten van intense actie in het zwembad of stadion. Vooral Kinge Zandringa (21) maakt wat dat betreft indruk. De HvA-zwemster greep vrijdag op de 50 meter vlinderslag nét naast een medaille. Met een tijd van 26.68 finishte ze als vierde. Maandagavond behaalde Kinge op de 100 meter vlinderslag een zesde plaats.

 

Bart Sommeling was minder succesvol. Hij strandde al in de voorrondes van de 100 en 200 meter vrije slag. Een deceptie? ‘Nee, voor mij is het al geweldig dat ik hier mag zijn. Alleen al de openingsceremonie inclusief lichtshow was echt een hoogtepunt. We liepen met het Nederlandse team het beroemde San Paulo-stadion binnen, de thuisbasis van FC Napoli. 40.000 Italianen applaudisseerden voor ons. Ik zag zelfs mijn ouders nog zitten. Mooi toch?’

Beeld: Joyce Schonenburg | De lichtshow tijdens de opening in het stadion van Napoli

In datzelfde San Paolo stadion, waar Diego Maradona ooit furore maakte, sprintte Laura de Witte maandagochtend vroeg in de ochtend over de baan. Tot haar eigen tevredenheid liep ze haar beste 400 meter van het seizoen: 53.77, ruimschoots rap genoeg om zich te plaatsen voor de halve finale, die dinsdagavond plaats zal vinden.

 

Ook zwemmers Valerie van Roon (20, Fysiotherapie) en hordeloper Job Beintema (24, Bedrijfseconomie) zullen de komende dagen namens de HvA in actie komen op de Universiade. Medailles zitten er voor hen vermoedelijk niet in. Maar misschien dat als ze eindelijk klaar zijn met racen en rusten, ze voor hun vertrek toch nog even een bezoekje kunnen brengen aan dek vijf en zes.