Begraaf je bierkratje en andere tips om de zomer te overleven

21 juni 2019
Beeld:

Daniël Rommens | Studenten genieten van het zomerse weer op het terras van Café Fest

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
21 juni 2019

De thermometer tikt de dertig graden weer aan. Hoe zorg je dat je nog een beetje blijft functioneren en niet aan een zonnesteek bezwijkt? Onderzoeker Lisette Klok geeft je tips. 

Na weken van extreme regenbuien krijgen we nu te maken met het andere uiterste: tropische temperaturen en droogte. Dat is de zomer van de toekomst, waar we door klimaatverandering te maken gaan krijgen met hevigere regenval en langere periodes van hitte. 

 

Lisette Klok onderzoekt hoe de stadse omgeving beter kan worden ingericht om haar bewoners koel te houden. Wat kun je zelf doen aan je omgeving als het kwik door het dak gaat?

Beeld: Maxpixel

1. Slaap met het raam wagenwijd open

In slaap vallen tijdens een hittegolf is moeilijk. Zeker eind juni, wanneer de dagen lang zijn en het pas laat afkoelt. Hitte zorgt voor minder slaap en een minder productieve dag. Niet echt fijn dus, als je de volgende dag een tentamen moet maken. Wat kun je doen om toch die broodnodige slaap te pakken?

 

Lisette Klok mat voor een onderzoek de temperatuur in slaapkamers in een straat in Amsterdam. Ze wilde weten of het raam dicht, op een kier of open zorgt voor de koelste slaapkamer ‘s nachts.

‘Slapen met een open raam zorgt voor een kamer die twee graden koeler is’

‘Zet je raam de hele nacht helemaal open,’ adviseert Klok. ‘Slapen met een open raam zorgt voor een slaapkamer die gemiddeld twee graden koeler is dan dezelfde slaapkamer met een dicht raam. Ongeacht of het raam van je kamer op het noorden of zuiden staat.’ Ben jij op jacht naar je eigen woning? Kies dan voor een slaapkamer op het noorden of noordwesten. Kloks onderzoek bewees dat slaapkamers gelegen op het zuiden of zuidoosten warmer zijn, omdat ze een groter deel van de dag zon vangen.

 

2. Fabriceer je eigen airco

Als jij niet meer weet waar je het zoeken moet van de hitte, is het verleidelijk een airco te kopen. Tijdens de zomer van 2018, de droogste en warmste ooit, waren airco’s niet aan te slepen. ‘Maar het zijn energieslurpende milieuvervuilers,’ vertelt Klok. ‘Terwijl je makkelijk zelf een duurzame airco kunt fabriceren.’

 

Het enige wat je nodig hebt is een ventilator, een krukje en een karaf met water en ijsklontjes. Klok: ‘Richt de ventilator op jezelf, plaats op een krukje ervoor de karaf met water en ijsklontjes, en voilà: je blaast jezelf koele lucht toe.’

Beeld: Beeld: Privéarchief Lisette Klok

3. Doe alsof je kampeert

Goed nieuws voor huishoudhaters. Laat je stofzuiger, fornuis en oven lekker uit tijdens een hittegolf, adviseert Klok. ‘Huishoudelijke apparaten warmen je huis én de omgeving extra op. Samen met het verkeer en de industrie is dat een belangrijke reden dat het in de stad warmer is dan erbuiten.’

 

Kun je niet leven op alleen een koude pastasalade en wil je toch kokkerellen? Dan heeft Klok nog een tip voor je. ‘Kook het water dan eerst in de pan, en zet het gas uit als je de rijst of pasta in de pan doet. Je eten gaart ook prima als het niet de hele tijd op het vuur staat.’ Een beetje alsof je op de camping bent, daar ga je ook niet stofzuigen en wil je zo min mogelijk gas gebruiken.

Beeld: Maxpixel

Om te zorgen dat je huis niet gaat voelen als een oven, is het ook belangrijk om de zon buiten de deur te houden. ‘De beste manier om dat te doen is met een ouderwetse zonwering zoals je opa en oma die hebben. Dat is een zonnescherm aan de buitenkant van je huis. Zonlicht dat al wordt afgeketst voor het je raam raakt, houdt je huis koeler,’ zegt Klok.

‘Laat je stofzuiger, fornuis en oven lekker uit tijdens een hittegolf’

4. Begraaf je bierkratje

Na zonneschijn komt altijd weer regen. Kun jij je statiegeld wel een keertje missen? Breng je lege kratjes bier na de hittegolf dan niet naar de supermarkt, maar graaf een paar gaten in je tuin — of die van je ouders — en zet daar de kratjes in. Span daarna een oud t-shirt of laken over de onderkant van het krat. Als je boven het bierkrat wil tuinieren kun je ook een laken over de bovenkant spannen en daar aarde op scheppen.

 

Klok: ‘De bierkratjes dienen als mini-wateropslag. Na hevige regen blijft het water erin staan, zodat je tuin en je straat minder snel overstromen.’ Kun jij toch mooi zonder natte voeten buiten blijven zitten. Extra voordeel: het effect merk je als je meerdere kratjes ingraaft. Genoeg (water) blijven drinken hè?