Nog snel even je studielening ophogen? Dat kan niet in april

26 februari 2018
Beeld:

Janeb13 (cc, via Pixabay)

Geplaatst door
Nina Rijnierse
Op
26 februari 2018

Checken hoe hoog (of laag) die schuld ook al weer was? Doe dat dan vòòr 29 maart, want daarna kan dat niet tot en met 30 april. DUO heeft dan een maand nodig om over te stappen op een nieuw ICT-systeem.

Het systeem waar DUO al sinds 1986 mee werkt, is aan vervanging toe. Eerst zou de update twee tot drie weken duren. Dat wordt nu bijna twee keer zo lang, zegt Ingrid van Engelshoven, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag in een brief.

Aflossen
Om fouten te voorkomen, moeten alle gegevens steeds met elkaar vergeleken worden. ‘Denk aan de inkomens van je ouders en eventuele broers of zussen die studeren. Al die koppelingen moeten goed overgezet en gecontroleerd worden,’ vertelt DUO-woordvoerder Tea Jonkman aan Folia. In de tussentijd kunnen er dus geen wijzigingen worden aangebracht.

Juich niet te vroeg: het automatisch afbetalen van je studieschuld gaat wel gewoon door

Extra schuld aflossen via iDeal is ook niet mogelijk. Maar juich niet te vroeg: het afbetalen van je studieschuld via automatische incasso gaat wel gewoon door. Ook kun je nog steeds overstappen van een week- naar weekend-ov.

 

Haperingen 
Moet je DUO echt spreken? Dan kan je nog steeds bellen of een brief schrijven, of via sociale media contact zoeken. Voor noodgevallen zoals sterfgevallen blijft er een intern loket beschikbaar.

Als alles voorbij is willen veel studenten waarschijnlijk tegelijkertijd inloggen, schrijft minister Van Engelshoven. ‘Het precieze effect ervan is moeilijk voorspelbaar. Mocht dit zich in extreme mate voordoen, dan kan het zijn dat de dienstverlening de eerste dagen met wat haperingen op gang komt.’