Amsterdammers net naast podium op GNSK, HvA-succes bij waterpolo

17 juni 2019
Beeld:

Bas Visscher | Een waterpolowedstrijd tijdens het GNSK midden op een meertje in het Flevopark

Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
17 juni 2019

Twaalfhonderd studenten uit heel Nederland streken dit weekend neer in Amsterdam om te sporten en feesten tijdens het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK). Konden de deelnemende HvA’ers zich met de besten meten als het ging om schieten, smijten, smashen, steken en slaan?

Hoeveel sportevenementen zouden er wereldwijd bestaan met tegelijkertijd echte bokswedstrijden in een ring én digitale knokpotjes Super Smash Bros op de Nintendo Switch?

 

Er bestaat minimaal één zo’n toernooi: het GNSK. Tijdens de 61ste editie, dit weekend in Amsterdam, vonden naast e-sports en boksen nog tien verschillende sporten plaats. Zo mepten badmintonners hun veer heen en weer op USC Amstelcampus sport & fitness, fietsten wielrenners rondjes om het Science Park en holden voetballers over het kunstgras van Zeeburgia.

Beeld: Bas Visscher | E-sports tijdens het GNSK

Bovendien waagden twee teams vol HvA’ers zich aan het waterpolotoernooi. Dat liep niet helemaal zoals verwacht.

 

Wegdrijvende vlotten

Om kosten te besparen vonden de waterpolowedstrijden niet plaats in een zwembad, maar midden op een meer in het Flevopark. De organisatie had drijvende waterpolo doeltjes gehuurd en deze op het water vast gebonden aan drijvende vlotten. Beginnen maar?

 

Niet echt, ontdekte HvA-student technische bedrijfskunde Erno Snoek (22). ‘Tijdens onze eerste wedstrijd bleek dat de vlotten schuin weg dreven. Het speelveld werd dus aan een kant breder en aan de andere kant smaller. Bovendien stonden de doeltjes op een gegeven moment haaks op het veld,’ aldus het lid van het UvA/HvA-waterpoloteam.

‘Het water was ijskoud. Wie iets anders beweert lult’

De wedstrijd werd gestaakt. Pas toen enkele handige jongens de boel verstevigden met houten latten kon de boel hervat worden.

 

Maar ook toen waren niet alle issues verholpen. Terwijl scheidrechters en coaches met een rood motorbootje naar het drijvende wedstrijdveld werden gebracht, moesten de waterpoloërs zelf vanaf de kade zo’n tweehonderd meter naar het drijvende veld zwemmen.

 

Onderkoeling
Lekkere warming up, toch? ‘Warming up? Een cooling down zal je bedoelen,’ stelde Fabiënne Kerkhoff (22), sinds vrijdag afgestudeerd aan de ALO en deel van het UvA/HvA-team. ‘Het water was ijskoud. Wie iets anders beweert lult, want een van onze speelsters moest met serieuze onderkoelingsverschijnselen de strijd staken. Ze had liggend onder een warme deken een temperatuur van 34 graden.’

Beeld: Beeld: Bas Visscher | De Amsterdamse wielrenners kwamen niet tot topprestaties

Ondanks de omstandigheden verliepen de wedstrijden van de UvA/HvA-mannen en -vrouwen meer dan voortreffelijk. Fabiënne: ‘We hebben alles gewonnen. Met flinke uitslagen zoals zevenjantje en vierjantje.’ Die termen staan in een zelf bedacht dialect voor verpletterende zeven-nul en vier-nul overwinningen.

 

De volle 100 procent
Niet alle sporten leverden even veel succes op voor de UvA/HvA-teams. Het floretschermen resulteerde in goud, maar bij het turnen en wielrennen en basketbal en handbal waren de Amsterdamse prestaties ondermaats.

 

Niemand keek dan ook verbaasd op toen de organisatie zondagmiddag bekend maakte dat niet de hoofdstedelijke studenten maar de sporters van Nijmegen er met de GNSK-bokaal vandoor gingen. Het UvA/HvA-team eindigde naast het podium, als vierde.

 

Het kon de pret bij de gouden waterpolodames niet drukken. ‘We hebben alle feesten tot het eind meegevierd, we hebben praktisch niet geslapen en we hebben al onze wedstrijden gewonnen. Met andere woorden, wij hebben dit hele GNSK voor de volle 100 procent uitgespeeld.’