Deze studenten hebben duizenden euro’s nodig om hun zeilboot te repareren
De Amsterdamse studentenzeilvereniging Orionis is de enige studentenvereniging ter wereld die een skûtsje bezit. Maar dat is binnenkort misschien verleden tijd. De Tiid Sil ’t Leare heeft namelijk een scheur in de mast. Reparatiekosten? 18.000 euro.
HvA’er Maaike Mesman (24, Hbo-verpleegkunde) is een van de studenten die het geld voor de reparatie bij elkaar moet zien te krijgen. ‘We kochten de boot in 2014 en we wisten wel dat we de mast na tien jaar moesten vervangen. We hadden dus meteen een soort spaarplan, maar we zijn er nog lang niet,’ vertelt ze.
‘We zijn megatrots dat we als enige studentenzeilvereniging een skûtsjeEen skûtsje is een zogenoemde platboot. Deze boten werden in de 19e en vroege 20e eeuw gemaakt voor vervoer van goederen. Schippers en hun families woonden ook op hun skûtsje. De ‘Tiid’ was eigendom van de Friese Schipper Ulbe Melliuszoon de Jong en werd gebouwd in 1905. Acht jaar later verkocht hij de boot en vervolgens wisselde deze vaak van eigenaar. Tijdens de crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw diende het skûtsje als slaapplek voor arme gezinnen. Tachtig jaar later kwam de zeilboot in handen van Orionis. in ons bezit hebben,’ zegt Maaike. ‘We maken er heel veel gebruik van, maar met de scheur in de mast is het te gevaarlijk om bijvoorbeeld wedstrijden te zeilen.’ Er komt veel druk op de mast te staan. Met een scheur erin bestaat het gevaar dat de mast breekt, zoals gebeurde bij drie Duitse zeilers in Harlingen. Zij overleden door het ongeluk.
De scheur werd ontdekt tijdens het winteronderhoud aan de boot, twee jaar geleden. Sindsdien wordt de Tiid niet meer voor wedstrijden gebruikt, maar wel nog voor pleziertochtjes. ‘We zien de scheur met eigen ogen groeien. Er kruipt daardoor vocht in de mast. We hebben geen andere keuze dan een nieuwe mast te laten bouwen,’ vertelt UvA-student Bart Schueler (24, Geneeskunde).
Borrel
Om het geld sneller bij elkaar te krijgen heeft de vereniging een website gebouwd en is er een crowdfunding-campagne begonnen. Mensen of bedrijven die vijftien euro doneren krijgen bijvoorbeeld een speciaal armbandje, dat door de studenten zelf is gemaakt. Gullere donoren mogen een dagje meevaren, of krijgen een naamplaatje die in de Tiid wordt gebeiteld.
Maar het belangrijkste evenement vindt vrijdag plaats: de Bene-Tiid borrel in Mediamatic, met onder meer prijsvragen en optredens. ‘We hopen van harte dat iedereen die dan langskomt kan helpen om deze speciale boot te redden. We zullen zien zien hoe het gaat aflopen!’