Duizend studenten gaan sporten en feesten dankzij drie HvA’ers

3 juni 2019
Beeld:

Sebastiaan van de Water | Studenten voetballen tijdens het GNSK vorig jaar in Wageningen.

Geplaatst door
Sebastiaan van de Water
Op
3 juni 2019

Een giga sportevenement organiseren – hoe doe je dat? Studenten Jerry, Riemer en Matthijs (Sportkunde) kunnen het je uitleggen. Dankzij hun inspanningen en creatieve oplossingen vindt van 14 tot 16 juni het Groot Nederlands Studenten Kampioenschap (GNSK) plaats in Amsterdam.

Riemer Albada (21), Matthijs Wubs (21) en Jerry van Sluis (19) zijn al begonnen met aftellen. Nog elf nachtjes slapen en dan gaat de 61ste editie van het GNSK – hun GNSK: het evenement waar ze het hele schooljaar mee bezig zijn – eindelijk van start.

 

‘Het grappige is, tot vorig jaar zomer had ik nog nooit van het GNSK gehoord,’ biecht Riemer op. Exact hetzelfde gold voor zijn studiegenoten Matthijs en Jerry.

Beeld: Beeld: GNSK | Riemer Albada

Dat veranderde tijdens de stagemarkt van hun opleiding, een jaar geleden. De studenten kregen een promofilmpje te zien, over een jaarlijks terugkerend evenement waar ruim duizend studenten twintig verschillende sporten beoefenen en daarna alle frustraties en euforie wegdansen en -drinken op grote feesten.

 

Omgebouwde zonnebankstudio

Toen de drie HvA’ers begrepen dat het evenement dit jaar in Amsterdam zou plaatsvinden en dat er studenten werden gezocht om de boel op touw te zetten, hoefden ze niet lang na te denken. Ze solliciteerden, voerden gesprekken en werden benoemd als de commissarissen sport (Jerry en Riemer) en commissaris feest & logistiek (Matthijs).

 

Sindsdien opereren ze met hun medebestuurders vanuit een omgebouwde zonnebankstudio in de kelder van het Universum op het Science Park. Dat is ook de locatie van het evenement dit jaar. 

 

Hun taak? Zorgen dat er lekker gesport en gefeest kan worden, simpel gezegd. Specifieker gesteld: dealen met het dagelijkse bombardement aan opduikende problemen en vraagstukken.

‘Zo’n groot evenement zorgt voor druk en stress, maar je leert er ongelooflijk veel van’

Een willekeurige greep: De geplande route van de wielerwedstrijd gaat deels over een openbare weg waar elke drie minuten een lijnbus over moet rijden. Wat nu? Of: De Nederlandse boksbond eist dat elke bokser 24 uur rust krijgt na een partij. Maar hoe organiseren ze dan in één weekend achtste, kwart-, halve en hele finales?

Beeld: Beeld: GNSK | Jerry van Sluis

Matthijs: ‘Zo zijn er de voorbije maanden heel wat uitdagingen voorbij gekomen. Maar dat vind ik juist mooi. Dit is geen toneelspel of simulatie. Het evenement valt of staat ermee dat we deze vraagstukken oplossen. Dat zorgt voor druk en stress, maar je leert er ook ongelooflijk veel van.’

 

Bureaucratische molen

Zo stapte Matthijs de voorbije maanden gedwongen de bureaucratische molen in van de gemeente Amsterdam. ‘Ik moest een reeks vergunningen bemachtigen, anders ging het feest niet door. Het was veel werk en gedoe, maar ik moet zeggen: alle partijen, van brandweer tot politie, hebben heel constructief meegedacht. De vergunningen zijn definitief binnen.’

 

En het probleem met de busmaatschappij en de wielerrace? ‘Opgelost. We hebben de maatschappij zover gekregen dat de bussen tijdelijk zullen omrijden.’

 

Riemer spendeerde veel tijd aan het onderdeel boksen: ‘Ik ging er totaal blanco in. Wist niets van boksen. Maar je leert snel. Je moet wel. Het blijkt bijvoorbeeld dat boksers elk jaar gekeurd moeten worden. We hebben dus een speciale keuringsdag georganiseerd. Daar is één iemand helaas afgekeurd. Niet wedstrijdklaar, volgens de jury. We hebben ook aparte voorrondes in het leven geroepen, zodat op het GNSK alleen de halve en hele finales plaats zullen vinden.’

Beeld: Beeld: GNSK | Matthijs Wubs

De locatie van de wc-cabines, het soort demosporten en de kleur van de t-shirts van vrijwilligers - het staat inmiddels allemaal keurig opgetekend in de draaiboeken. De grootste obstakels zijn opgelost, denken de drie HvA’ers.

 

Spanning

Toch neemt de spanning toe, nu het toernooi steeds dichterbij komt.

 

Jerry: ‘Ik weet zeker dat er een hoop onverwachte dingen zullen gebeuren die we ter plekke moeten oplossen. We zullen heus trots zijn als we duizend man zien genieten, maar zelf genieten kan denk ik pas vanaf 17 juni.’

 

Het GNSK bestuur is nog altijd op zoek naar vrijwilligers. Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden vind je op de website.