Passen, meten en een waterbassin: hoe gaat het met het Conradhuis?

23 mei 2019
Beeld:

Heleen Gorris | De bouwplaats van het Conradhuis, gezien vanuit het Theo Thijssenhuis

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
23 mei 2019

Jullie trillen niet meer uit je stoel vanwege de bouw van de nieuwste HvA-locatie, maar dat betekent niet dat er niets meer gebeurt. Wat is er zichtbaar én onzichtbaar gaande op de bouwplaats van het Conradhuis?

Een warm welkom

Als je op je fiets over de Wibautstraat racet valt het nauwelijks op, maar in een witte loods pal naast het Kohnstammhuis is een ingang naar het bouwterrein gecreeërd. Via een glazen raam kunnen bezoekers zich melden bij de portier. Eenmaal aangemeld kunnen zij via een draaihek naar binnen.

 

Vanuit de entree wordt ook het zelf gemaakte kruispunt bij de ingang van het bouwterrein in de gaten gehouden. Wanneer er verkeer in- en uitrijdt zorgt de portier ervoor dat het fietspad vrij is. Dan kan het stoplicht op rood en de slagboom naar beneden. 

Beeld: Heleen Gorris | De loods die dienst doet als ingang

Een tijdelijk meer

Wist je dat de kelder onder het gemaal – het voormalige gebouw met de muurschildering van Anne Frank – helemaal vol met water werd gepompt? Want het gemaal mag dan wel gesloopt zijn, de ondergrondse trappen, ruimtes en machines waren nog helemaal intact. De bovenkant van het gemaal hield de zijwanden van de kelder op zijn plek. Om te voorkomen dat die zijwanden als een kaartenhuis in elkaar zouden storten, werd het ondergrondse gangenstelsel een soort aquarium.

Beeld: Bert Wisse, Het Klikt Fotografie | Resten van het buizenstelsel onder het gemaal

Inmiddels zijn de ondergrondse trappen verdwenen en is het water weer weggepompt. Twee sloopkranen zijn in het gat gehesen om het laatste puin weg te halen en de oude rioleringen te verwijderen. De volgende fase van de bouw staat namelijk alweer voor de deur: de fundering. Op de plek waar nu nog puin wordt geruimd, komen straks vijfendertig gaten. In die gaten worden palen geboord, die de fundering voor het hoogbouwgedeelte van het Conradhuis vormen. Klei en zand moeten voorkomen dat fundering kan verzakken. In juli, wanneer jullie met een cocktail op het strand liggen, gaan de eerste palen de grond in.

Beeld: Beeld: Peter Heijman | De plataan geniet van het lenteweer

Passen en meten

Waar moeten de stopcontacten? Gaan de deuren naar links of naar rechts open? Ja, daar moet allemaal over nagedacht worden. Nu het bouwen dichterbij komt, moet er ook besloten worden over de indeling van de binnenkant. De gehele faculteit Techniek komt in het nieuwe Conradhuis. Behalve de opleiding Forensisch Onderzoek, die past er niet meer bij. Net als het Makerslab van de Faculteit FDMCI, FT en FOO. Waar zij dan wel neerstrijken, is nog niet duidelijk.

 

Hoe is het met de boom?

Weten jullie het nog? In februari werd de plataan die op de locatie van het Conradhuis stond weggehaald. De boom logeert bij de Nationale Bomenbank in Nieuw-West. ‘De plataan heeft het erg naar zijn zin, loopt mooi uit, en wil straks misschien niet meer terug,’ laat Peter Heijman van de Bomenbank ons weten.