Kleine steekproef: HvA’ers optimistisch over kans op vaste baan en huis

14 mei 2019
Beeld:

Pexels

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
14 mei 2019

Studenten blijven langer thuiswonen en krijgen later dan vorige generaties een vaste baan en een eigen huis. De CBS-cijfers tonen geen stabiel vooruitzicht voor de twintiger. Toch zien HvA’ers hun toekomst zonniger in, blijkt uit onze korte steekproef via Instagram. 

Een vaste baan? Die hebben jullie al voor je dertigste verjaardag binnen. Dat zegt 82 procent van de 223 deelnemers aan deze vraag van onze steekproef via Instagram. We vroegen daar een schatting te maken van het moment waarop jullie bepaalde mijlpalen denken te behalen. En naast die vaste baan, hebben jullie ook je eigen huis al voor je dertigste gekocht, denkt 47 procent van de 238 deelnemers. 

Beeld: Beeld: HvanA Instagram | Een meerderheid van de deelnemers denkt voor z’n dertigste een vaste baan te hebben.

Contrast

Jullie antwoorden staan in contrast met de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Die laten namelijk zien dat leeftijdsgenoten steeds langer doen over deze mijlpalen.

 

Het is bijvoorbeeld slechts tien jaar geleden dat de helft van de 24-jarigen een vaste baan had. Vorig jaar was dat opgeschoven naar de helft van de 27-jarigen.

 

Die daling is ook te zien bij het aantal twintigers dat zelfstandig woont in hun eigen koophuis. In 2008 gold dat voor een kleine 26 procent van de 22-jarigen. In 2017 daalde dat aantal naar 14 procent. De gemiddelde leeftijd waarop mensen hun eerste huis kopen, ligt trouwens een stuk hoger: die lag in 2017 op 32,1 jaar. 

Beeld: Beeld: HvanA Instagram | Bijna de helft van de deelnemers denkt voor z’n dertigste een huis te bezitten.

HvA’ers zien zichzelf ook al voor hun dertigste samenwonen. Dat zegt 75 procent van de 232 mensen die gereageerd hebben.

 

Alleen als het gaat om het stichten van een gezin zijn jullie iets terughoudender: 53 procent van de 241 deelnemers willen ná hun dertigste aan een gezin beginnen. Overigens geeft 84 procent van de 232 deelnemers kinderen te willen.

 

Oorzaken

De reden waarom twintigers steeds later beginnen aan deze mijlpalen, koppelt het CBS vooral aan economische factoren. Het bureau ziet bijvoorbeeld sinds de invoering van het leenstelsel dat steeds meer studenten thuis blijven wonen. Ook zijn de huurprijzen nog altijd aan het stijgen. 

Beeld: Beeld: HvanA Instagram | Samenwonen? 75 procent doet dat al voor z’n dertigste.

Het is sinds 2008 bovendien een stuk lastiger geworden om een vaste baan te krijgen. En zonder vast contract en inkomen is het moeilijker om een eigen huis te kopen. Een gebrek aan een eigen plek kan weer een reden zijn om te wachten met het stichten van een gezin. 

 

Wereldreis

Toch vermoedt het CBS ook dat de voorkeuren van twintigers van nu veranderen, zegt onderzoeker Tanja Traag tegen de NOS. ‘Men wil zich nu op een andere manier ontplooien. Bijvoorbeeld door eerst een wereldreis te maken met hun partner, voordat ze aan de volgende stap beginnen.’