Presenteerangst? Oefen eens voor een virtueel publiek

25 april 2019
Beeld:

Esra Can

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
25 april 2019

Zweethanden en klamme oksels als je denkt aan presenteren voor een groep mensen? Bij Studentenzaken kun je nu oefenen in virtual reality. Redacteur Heleen Gorris spreekt voor een ‘echt’ publiek.

Zodra ik de vr-bril op mijn hoofd heb, ben ik helemaal in een andere wereld. Ik sta op een podium in een klein theaterzaaltje. Achter me zie ik mijn powerpoint, voor me een groepje van zo’n twintig mensen op stoelen. Ik schrik van een van de toeschouwers op de eerste rij, die me heel indringend aankijkt. Voor ik aan mijn presentatie begin, klapt het publiek. Ik glimlach ongemerkt.

 

Voor mij voelt het helemaal alsof ik ergens anders ben, maar eigenlijk sta ik in een klein kamertje in de Leeuwenburg. Met de vr-bril als nieuwste snufje van studentenzaken kun je een echte presentatie nabootsen. Ideaal voor studenten met presenteerangst. Het idee is simpel: je krijgt de bril op je hoofd en kiest de omgeving. Een hoorcollegezaal, een klaslokaal, een theater of zelfs een rechtbank: je kunt het zo gek niet bedenken of jij kunt je presentatie in die omgeving oefenen.

‘Door te presenteren voor een virtueel publiek kom je heel dicht bij de werkelijkheid. Daardoor is het moment waarop je echt de bühne op moet minder eng, want je hebt het al een keer gezien,’ vertelt Carla Stiekema van Studentenzaken. Stiekema fungeerde eerst zelf als publiek voor de studenten die ze hielp. ‘Maar het werkt toch minder goed als je tegen studenten zegt: beeld je maar in dat de plant in de kamer iemand in het publiek is.’

 

Afgeleid

Naast het oefenen voor het publiek kun je ook ervaren hoe het is als je grootste nachtmerrie uitkomt: niemand heeft interesse in jouw verhaal. Is je publiek geboeid? Dan heeft iedereen zijn lichaam naar jou toe gebogen en de ogen op je gericht. Zo niet, dan zie je je virtuele publiek de telefoon pakken, een blikje cola openmaken of met elkaar smoezen.

‘Door te presenteren voor een virtueel publiek kom je dicht bij de werkelijkheid’

‘Je oefent niet alleen om je hele publiek bij je verhaal te betrekken, maar je realiseert je ineens ook hoe vervelend het is als jij je telefoon pakt terwijl een docent of medeleerling een verhaal staat te houden,’ zegt Stiekema.

 

De vr-omgeving moet nog wel een beetje gefinetuned worden, zegt Stiekema. ‘We kregen de feedback dat sommige virtuele mensen een beetje op zombies lijken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.’

 

Als ik mijn presentatie eindig krijg ik weer een warm applaus. Ik maak een snelle buiging. Het oordeel over mij? Stiekema en collega Anna Stegeman hebben mij via een speciaal programma gevolgd. Houding en oogcontact met het publiek gaat goed, maar ik moet wel langzamer praten.

 

Kun jij wel wat hulp gebruiken? Je kunt je aanmelden voor de Presentatiespreekuren via Studentenzaken.