Update: Asbest in Leeuwenburg is gesaneerd, afdeling weer open

5 april 2019
Beeld:

Heleen Gorris | Een deel van een gang op de zesde etage is afgezet met linten.

Geplaatst door
Daniël Rommens Heleen Gorris
Op
5 april 2019

Een deel van de zesde etage van de Leeuwenburg is afgezet vanwege asbest. Tijdens een controle werd een kleine hoeveelheid asbestvezels gevonden, die afkomstig zouden zijn van onderdelen van schepen die daar opgesteld staan.

Na de vondst werd een deel van de verdieping in het onderwijsgebouw meteen afgezet. Het gaat om een gang waar de opleidingen Maritiem Officier en Toegepaste Wiskunde zitten. De vezels worden volgens de HvA vandaag opgeruimd.

 

De asbest is volgens de HvA niet afkomstig uit het gebouw zelf, maar uit technische onderdelen van schepen die op de afdeling van de faculteit Techniek staan opgesteld.

 

Een specialist van de HvA heeft luchtmonsters genomen, die nog worden onderzocht.  De HvA zegt dat het risico op verspreiding van de asbestdeeltjes ‘zeer beperkt’ is. ‘Gezondheidsrisico’s worden op dit moment dan ook ingeschat als zeer beperkt,’ laat de hogeschool weten. Voor de zekerheid zijn de asbestdeeltjes bespoten met een speciale lijmspray, zodat het zich niet kan verspreiden.

 

Update 12.55u: Uit de luchtmonsters is gebleken dat de lucht schoon is, en aanwezigen in het gebouw dus geen gezondheidsrisico’s hebben gelopen. Een asbestsaneerder is momenteel aan het kijken hoe de vezels weggehaald gaan worden.

 

Update maandag 8 april: De asbest is in het weekend gesaneerd en de afdeling is weer geopend.

 

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit bericht, dan kun je terecht bij de HvA via deze link.