Taalcolumn | Ik zocht het woord confettikanon op

3 april 2019
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
3 april 2019

Van managementtermen tot woordspelingen. HvA-docenten van het blog ikzegookmaarwat.nl nemen je in deze tweewekelijkse column mee in hun verwondering én vermaak over taal. Vandaag: confetti kanon of confettikanon?

Het is nakijktijd en dat betekent dat ik wat minder sociaal, benaderbaar en praatgraag dan anders door het Benno Premselahuis stap. Wat zeg ik – ik stap zo min mogelijk, ik zit vooral. In een hoekje van de docentenkamer, met een koptelefoon op. Na iedere drie portfolio’s mag ik even van mijn plaats komen. Of een stukje schrijven voor ons blog. Dat gaat dan wel over nakijken, ik heb geen ander onderwerp deze week.

 

Bij de opleidingen Communicatie en Creative Business werken we met een taalnorm van vijf fouten per vijfhonderd woorden. Maakt een student er meer, dan wordt het cijfer een 1. We kijken het werk nog wel op inhoud na, zodat de student weet wat hij of zij nog moet verbeteren voor de herkansing.

De Hema zelf! Daar gaat toch een zekere autoriteit van uit

De d’s en t’s staan in al hun vormen op nummer één in de foutentop-10 (dit woord heb ik opgezocht. Fouten-top-tien mag ook). Ook de kwestie ‘los of aan elkaar’ zorgt voor veel verwarring: ‘In mijn vrijetijd ga ik opzoek naar een tweede hands koffie zet apparaat’. Lastige kwesties, maar vrij eenvoudig te corrigeren en verklaren.

 

Maar hoe zit het met de spelling van de wat buitenissiger woorden? Voor het vak Professionele Schriftelijke Communicatie moesten de eerstejaars Communicatie een persbericht schrijven waarin een ‘confettikanon’ een prominente rol speelde. Bij het nakijken kwam ik nogal wat verschillende spellingsvarianten tegen. Daarbij kon ik ‘konfettikanon’ en ‘confetikanon’ probleemloos fout rekenen. Veruit de meeste studenten hadden ‘confetti kanon’ geschreven. Onjuist spatiegebruik! Fout!

 

Maar ja, dan stel ik me zo’n eerstejaars voor die het allemaal heel goed wil doen. Die wil toch even checken hoe je dat nou schrijft, en gaat op zoek (opzoek?) op de site van de Hema, grootleverancier van het feestartikel in kwestie. Ha, daar staat het: confetti kanon. De Hema zelf! Daar gaat toch een zekere autoriteit van uit. Dan kom je met de stelregel: bij twijfel alles opzoeken toch een beetje bedrogen uit.

 

Na overleg hebben m’n collega’s en ik deze fout dus wel aangegeven, maar niet als hele fout mee laten wegen voor de taalnorm. Alleen bij studenten die een eerste versie hadden ingeleverd waarin ik de fout had aangegeven, heb ik het wél fout gerekend. Nakijkdilemma’s – gelukkig kom ik er meestal wel uit. Zeker als ik het even opzoek.

 

Een groep HvA-docenten is het brein achter het blog ikzegookmaarwat.nl. Wekelijks wisselen ze de column voor HvanA af. Vandaag was het de beurt aan Suzanne Okkes.