Frisbeeën en rennen: deze app houdt astmatische kinderen actief

3 april 2019
Beeld:

Fred van Diemen (HvA) | De testers van Foxfit komen een dag bewegen op de HvA.

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
3 april 2019

Hoe krijg je kinderen met astma in beweging? Via een app met beloningen, als je het ze zelf vraagt. Dus ontwikkelden deze HvA-onderzoekers “Foxfit”, om kinderen over hun beweegangst heen te helpen.

Trampolinespringen tijdens een kinderpartijtje, bokjespringen met de gymles of een potje voetballen op het schoolplein. Dat is voor kinderen met astma niet vanzelfsprekend. Terwijl bewegen hun klachten juist kan verminderen.

Beeld: Beeld: Screenshot Foxfit-app

Hoe krijg je deze groep dan toch aan het bewegen? Tijd om het de kinderen zélf te vragen, dacht een groep HvA-onderzoekers. Katja Braam, senior-onderzoeker bij het lectoraat Oefentherapie onderzoekt samen met Annette Brons, promovendus bij het lectoraat Digital Life, hoe het gesteld is met de beweging van kinderen met astma. Dat doen zij samen met onder andere ziekenhuizen in het project ‘SIMBA’.

 

Bang

‘Een astma-aanval is heel beangstigend,’ zegt Braam. De angst voor die extreme kortademigheid zorgt voor een negatieve spiraal. Kinderen met astma bewegen vaak te weinig. Dat leidt tot minder zelfvertrouwen en minder sociale interactie met leeftijdsgenootjes. ‘Want reken maar dat jij je als kind onzeker voelt als je tijdens een kinderpartijtje als enige niet op de trampoline kan springen,’ zegt Brons.

 

Een kind met astma wordt met de gymles ook vaker ontzien of op doel gezet tijdens voetballen. Goed bedoeld, maar een astmatisch kind schiet er niets mee op. Longverpleegkundigen en fysiotherapeuten moedigen kinderen tijdens consulten aan meer te bewegen, maar misten een concreet hulpmiddel om kinderen de angst te ontnemen en te motiveren.

‘Reken maar dat jij je als kind onzeker voelt als je tijdens een kinderpartijtje als enige niet op de trampoline kan springen’

Beloningen krijgen en niet verveeld raken, dat was voor de ondervraagde kinderen een belangrijke stimulans om meer te gaan bewegen. De app Foxfit moet uitkomst bieden. Via Foxfit krijgen kinderen met astma punten en digitale prijzen als ze bewegen. Zes weken lang vullen tot nu toe elf kinderen in de leeftijd van acht tot twalf jaar iedere dag in wat ze die dag hebben gedaan. Dansen, touwtjespringen, frisbeeën: alles levert punten op.

 

De deelnemers dragen een kleine sensor aan hun broek, die meet hoe actief ze zijn. De hele dag kunnen kinderen kijken hoe ze het doen. ‘En ook even snel tien minuten touwtjespringen als ze achter lopen,’ zegt Braam.

 

Effectief?

Twee keer per dag geven de kinderen met smileys aan hoe goed ze zich voelen op een schaal van één tot tien. Die data komt terecht bij de behandelaar van het kind. ‘Zij kunnen zien hoe actief hun patiënten zijn, en nog belangrijker: ze kunnen de link leggen tussen beweging en de astmatische klachten,’ zegt Brons.

 

Of de kinderen door Foxfit echt meer gaan bewegen kunnen Brons en Braam niet bewijzen. ‘Daarvoor zou je een heel onderzoek moeten optuigen met een controlegroep die de app niet gebruikt,’ legt Braam uit. ‘Daar zijn in het huidige project niet genoeg deelnemende kinderen voor.’

Beeld: Fred van Diemen (HvA)

De feedback is volgens Braam en Brons hoopgevend. Doordat ieder kind zelf langetermijndoelen kan stellen in de app, werken ze ergens naartoe. ‘Eén kind had zich voorgenomen gedurende zes weken iedere dag naar school te fietsen. Als dat lukt geeft dat een voldaan gevoel en een kind dat meer durft te bewegen. En daar doen we het voor’, zegt Brons.

 

En hoe zit het met de schermtijd die een app veroorzaakt? ‘De kinderen kunnen hun telefoon lekker thuislaten als ze gaan spelen, want de sensor registreert hoe actief ze zijn. We dragen dus niet bij aan extra schermtijd,’ zegt Brons.

 

Foxfit is genomineerd voor de publieksprijs van het Longfonds. Op 10 april, tijdens de Longdagen, wordt de winnaar bekend.