Wie wordt de Docent van het Jaar? Dit zijn de genomineerden

28 maart 2019
Beeld:

Daniël Rommens | Aad Sinke won in 2018 de Docent van het Jaar-verkiezing

Geplaatst door
Heleen Gorris Kyrie Stuij
Op
28 maart 2019

De finalisten zijn bekend! Op iedere HvA-faculteit is een docent genomineerd die zich straks misschien wel Docent van het Jaar 2019 mag noemen. Zit jouw favoriete docent er ook bij?

Een docent die heel betrokken is, een les waar je ‘s ochtends met plezier je bed voor uitkomt of iemand die je inspireert een bepaalde richting op te gaan. De HvA zet weer bijzondere docenten in het zonnetje tijdens de jaarlijkse Onderwijsconferentie, op 11 april.

 

Dan wordt ook de nieuwe Docent van het Jaar bekend. Hij of zij volgt Aad Sinke van de Faculteit Onderwijs & Opvoeding op, die vorig jaar de prijs won vanwege zijn aanstekelijke enthousiasme tijdens de lessen. Maar wie zijn de genomineerden?

‘Ik ga gewoon naast ze zitten en blijf tot ze het antwoord hebben’

Dagboek

Bij de Faculteit Gezondheid is dit jaar Paul Voorn gekozen. Hij geeft studenten van de opleiding Oefentherapie Mensendieck les. Hij wordt geprezen om zijn betrokkenheid. ‘Paul betrekt iedereen bij de les en heeft oog voor elke leerling. Zijn lessen zijn effectief, leerzaam en leuk!’, aldus zijn studenten.

 

De winnaar van vorig jaar kwam van de Faculteit Onderwijs & Opvoeding. Extra druk? Niet voor genomineerde Robert van Mulligen. Hij kreeg dit jaar de meeste stemmen vanwege zijn persoonlijke manier van lesgeven. Van Mulligen leest zijn mentorleerlingen af ten toe dagbroekfragmenten voor, om iets van zichzelf te laten zien en de aankomend docenten te leren open te zijn.

 

Op de thuisbasis van Aviation loopt docent Bünyamin Erdogan in zijn vrije uren rond over de vleugel. Hij spreekt groepjes studenten aan en vraagt of ze nog hulp nodig hebben. ‘Ik ga gewoon naast ze zitten en blijf tot ze het antwoord hebben,’ zegt Erdogan. Dat leverde hem de nominatie voor Docent van het Jaar op. 

 

De winnaar op de Faculteit Maatschappij & Recht is dit jaar Frank Godeschalk. Godeschalk geeft op de opleiding HBO Rechten het vak Europees recht en bestuursrecht. Frank combineert zijn docentschap met een baan als jurist. 

‘Je vrijheid staat gelijk aan de verantwoordelijkheid die je neemt’

De Wet van Bijvoet

Op de Faculteit Digitale Media en Creatieve Industrie kunnen studenten tijdens de lessen Communication and Multimedia Design rekenen op ‘de Wet van Bijvoet’.

 

Tenminste, als ze Hein Bijvoet als docent hebben. De goedlachse docent kenmerkt de ‘wet’ als een methode waarmee studenten hun leerdoelen behalen, maar wél op hun eigen manier. ‘De vrijheid die je krijgt staat gelijk aan de verantwoordelijkheid die je neemt.’

 

Bijvoet is vereerd met de nominatie. ‘Al denk ik dat ik die te danken heb aan de vrijheid die ik krijg van mijn opleidingsmanager en de sfeer op de faculteit.’

‘Elke student verdient de tijd om een onderwerp goed te begrijpen’

De kracht van de vraag

Zeeshan Shahzad is onder meer docent Financial Management en Corporate Finance op de Faculteit voor Business & Economie. Shahzad is dankbaar voor de nominatie. Hij heeft nooit iets anders willen doen dan lesgeven.

 

‘Het is mijn overtuiging dat elke student de tijd verdient om een onderwerp goed te begrijpen. Ik leg de stof eerst gedetailleerd uit en daarna mogen studenten daadwerkelijk alles vragen wat ze maar willen. Het gaat erom dat je echt om de studenten geeft.’ 

 

Shahzad wordt gewaardeerd om het simpel kunnen uitleggen van complexe onderwerpen. 

‘Persoonlijke aandacht vind ik belangrijk, ook tijdens hoorcolleges’

Humor in de les

De ideale les voor docent en opleidingsmanager Matthijs Mennes? Persoonlijk, anekdotisch en er mag zeker gelachen worden. Mennes doceert onder meer (online) Marketing en Ondernemen op de Faculteit Bewegen, Sport & Voeding.

 

Er is niets mooiers dan docent zijn, vindt Mennes. ‘Ik voel me vereerd dat ik genomineerd ben voor een vak dat ik zie als het belangrijkste ambacht binnen de HvA: lesgeven blijft de core business.’ Mennes kiest bewust voor persoonlijke aandacht voor studenten. ‘Ik vind het belangrijk om daarin te investeren. Ook tijdens grote hoorcolleges.’

Youssef el Bouhassani (docent toegepaste wiskunde) werd twee jaar geleden HvA-docent van het jaar. Vorig jaar werd hij gekozen tot Landelijk docent van het Jaar. Ook de HvA-winnaar van vorig jaar, Aad Sinke, is in de race om dit jaar Landelijk docent van het Jaar te worden.

 

De jaarlijks terugkerende verkiezing is georganiseerd door Asva Studentenunie, in samenwerking met de Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA.