Hogescholen stoppen met de Nationale Studenten Enquête
De Vereniging Hogescholen, waar de HvA ook onderdeel van uitmaakt, heeft besloten zich terug te trekken uit de Nationale Studenten Enquête 2019. Dat betekent dat de hogescholen niet meer meedoen met de hbo-ranglijst, die uit de NSE voortkomt.
Dit bericht is aangevuld.
Dat de hogescholen de stekker uit de NSEDe Nationale Studenten Enquête wordt ieder jaar afgenomen onder studenten in het hoger onderwijs. De uitkomsten worden onder andere verwerkt in de Studiekeuzegidsen, die studenten gebruiken voor hun studiekeuze. trekken heeft te maken met meerdere klachten van studenten en hogescholen over het invullen van de enquête. Zo zouden niet alle studierichtingen in de vragenlijst staan, werkt de vragenlijst niet goed op mobiele apparaten en zouden er problemen zijn met de nieuwe privacywet AVG.
‘De problemen waren te groot, er zijn te veel twijfels over de betrouwbaarheid’
‘Voor de studenten die het onderzoek wél invulden vind ik het echt heel vervelend, maar de problemen waren te groot, er zijn te veel twijfels over de betrouwbaarheid van de gegevens die we nu verzamelen ,’ zegt HvA-bestuursvoorzitter Huib de Jong in een reactie. Er is volgens hem op dit moment geen oplossing voorhanden om de enquête dit jaar alsnog goed te laten verlopen.
De HvA gaat studenten niet meer vragen om de enquête in te vullen, en de resultaten uit de ingevulde vragenlijsten worden niet gepubliceerd. Het is de bedoeling dat studenten volgend jaar wel weer via de enquête hun mening over hun opleiding kunnen geven.
De Vereniging Hogescholen kijkt in samenwerking met studentenorganisaties en het ministerie van Onderwijs hoe de huidige problemen volgend jaar voorkomen kunnen worden. Huib de Jong: ‘Goede feedback van onze studenten is van cruciaal belang voor ons onderwijs.’
De NSE gaat wel door voor universiteiten en studenten krijgen twee weken langer de tijd om de vragenlijsten in te vullen. Studiekeuze123, verantwoordelijk voor de NSE, meldt dat een onafhankelijke partij gaat bekijken of de verzamelde data betrouwbaar is. Hbo-studenten die de enquête al hebben ingevuld maken overigens alsnog kans op de reischeque van 2.000 euro, die onder de deelnemers wordt verloot.