Pizza eten met de baas van de HvA – en een beetje kritiek geven

14 februari 2018
Beeld:

Flora Woudstra | Een pizzastukje tijdens het gesprek met Huib de Jong (rechts, in de achtergrond)

Geplaatst door
Flora Woudstra Hablé
Op
14 februari 2018

Heb je de baas van de HvA wel eens willen vertellen wat jij vindt? Gisteren kon het: Huib de Jong, voorzitter van het HvA-bestuur, nodigde studenten uit voor een pizzaatje en een praatje. Check hier welke problemen de studenten aankaartten en of je het er mee eens bent.

1. De Amstelcampus is niet veilig

Het verkeer op de Wibautstraat raast dwars door de campus heen en maakt de situatie onveilig, zeggen de studenten. Huib: ‘Wij hebben de gemeente gevraagd of ze een brug of tunnel willen bouwen, maar zij vinden dat dat het omgevingsbeeld verstoort.’


2. Studenten willen zich thuis voelen in hun gebouw

‘De HvA staat nu in het teken van flex, maar dat vind ik juist minder prettig,’ zegt een student. 'In het teken van flex' betekent dat de HvA wil dat studenten overal les kunnen hebben, niet alleen in hun "eigen" gebouw. Flexibel studeren, dus.Anderen vallen haar bij: ze vinden het gezellig om met hun hele studie in één gebouw of één verdieping te zitten, waar ze alle docenten en medestudenten kennen. ‘Naar een ander gebouw gaan voor een les kan best eng zijn,’ zegt een student.

Beeld: Flora Woudstra | Studenten (en Huib de Jong) bekijken hun pizza-opties.

3. Niet alle gebouwen hebben dezelfde faciliteiten. Dat moet anders.

Sommige gebouwen hebben wel stilteruimtes. Andere niet. Ook common roomsDit zijn ruimtes waar studenten bij elkaar kunnen komen zonder dat het iets met hun onderwijs te maken hoeft te hebben. en studieplekken met genoeg ruimte zijn niet eerlijk verdeeld, vinden studenten. Sommige gebouwen lopen helemaal vol tijdens de tentamenweken en er is geen overzicht van hoe druk bezet studieplekken zijn. Daar zou een systeem voor moeten komen, opperen zij.

Huib de Jong: ‘Wij gaan niet over huisvesting van studenten’

4. De HvA zou zich in moeten zetten voor studentenhuisvesting

In Amsterdam wonen is nog steeds moeilijk en duur, al helemaal voor studenten. Daarom hebben studenten gevraagd of de HvA kan investeren in studentenhuisvesting. Misschien zelfs op braakliggend terrein dat bij de HvA hoort. ‘Wij gaan niet over huisvesting, wij investeren in onderwijs en onderzoek,’ zegt Huib daarop. ‘We willen wel afspraken maken met de gemeente over wat er met het braakliggend terrein gebeurt, zodat wat daar komt aansluit bij onze campus.’


5. Kleine studieverenigingen hebben nog veel opstartproblemen

De HvA stimuleert al een tijdje het oprichten van studieverenigingen. De verenigingen voor grote opleidingen lopen soepel, maar de verenigingen voor kleinere studies hebben het moeilijk: weinig inschrijvingen, weinig enthousiasme. ‘Mensen denken ook dat ze het er te druk voor hebben,’ geeft een student aan. ‘En als nieuwe vereniging kun je niet terugverwijzen naar foto’s van vorige jaren om studenten te overtuigen dat de vereniging leuk is.’ Wat kan de HvA daaraan doen? ‘Misschien kunnen ze evenementen opzetten voor de kleinere studies waarbij iedereen elkaar leert kennen.’


6. Studenten blijven teveel in ‘hun eigen straatje’

De studenten willen graag meer met mensen van andere opleidingen omgaan. ‘Zo blijf je niet in je eigen straatje,’ zegt een student. ‘Zij hebben heel andere ideeën en werkwijzes.’ Hun aanbeveling: maak bijvoorbeeld de common rooms meer bekend bij alle HvA’ers.


7. Het zou fijn zijn om lokalen te kunnen ‘huren’

De beschikbaarheid van de lokalen op de HvA kan beter, vinden studenten. Je zou lokalen moeten kunnen huren voor filmvertoningen en meer. Nu is er nog een reserveringssysteem, wat de drempel heel hoog maakt. ‘Daar gaan we aan werken,’ belooft Huib.

‘Misschien kunnen we een rolstoelrace doen met het HvA-bestuur’

8. Niet alle gebouwen zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Student Jeffrey Meijer hoort er veel klachten over. Jeffrey komt met het platform Limitless op voor de rechten van studenten met een functiebeperking, zoals dus studenten in een rolstoel of met mentale handicaps. ‘Misschien kunnen we een rolstoelrace doen met het HvA-bestuur, om ze te laten zien hoe moeilijk het is om in een rolstoel de HvA binnen te komen,’ zegt Jeffrey. Huib doet dat liever niet, maar ‘er wordt binnenkort over dit onderwerp vergaderd,’ zegt hij.


De pizza was trouwens lekker.