Verliefd op Rusland: Sanne en Carlijn vloggen over hun buitenlandstage

21 maart 2019
Beeld:

Privéarchief Sanne en Carlijn

Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
21 maart 2019

Je schoolopdracht afronden onder de verre zon of in de Alpen. Een buitenlandstage is populair. Studenten Sanne de Ruiter en Carlijn van Seben besloten een heel andere kant op te gaan. In een reeks vlogs delen ze hun avonturen in Moskou.

Zo zie je elkaar slechts af en toe in de hallen van het Dr. Meurerhuis, zo spendeer je samen tien weken in Moskou. Sanne (20) en Carlijn (23) - International Sports, Management & Business - kenden elkaar nauwelijks voor ze naar de Russische hoofdstad vertrokken om te helpen met sportactiviteiten van de Anglo-American School. Inmiddels maken ze zoveel mee dat de fundering voor een vriendschap gelegd is.

 

Dat blijkt alleen al uit de vlogs die ze maken voor het YouTube-kanaal van de HvA. Daarin delen ze bijvoorbeeld wat je allemaal moet regelen voor een buitenlandstage, maar ook hoe het is om je leven door te brengen in een land dat ruim 2400 kilometer verder ligt en door politieke onrust toch vaak gekenmerkt wordt als vijandig en onvriendelijk.

‘Ik las goede verhalen van studenten uit voorgaande jaren die hier stage hebben gelopen’, vertelt Sanne via een FaceTime vanuit Moskou. ‘Natuurlijk heeft Rusland niet het meest warme imago, maar ik wilde mijn eigen mening over het land vormen.’ Carlijn vult aan: ‘De inwoners lijken in eerste instantie een beetje nors, maar als je je best doet om hun taal te spreken valt er een muur weg en zijn ze ongelofelijk vriendelijk en behulpzaam.’

Beeld: Carlijn (links) en Sanne bij de Vasili-kathedraal op het Rode Plein in Moskou. | Privéarchief

Internationale Vrouwendag

Tijdens hun stage organiseren Sanne en Carlijn sportevenementen en helpen ze bij dagelijkse werkzaamheden. Als het gaat om cultuurverschillen vallen ze van de ene verbazing in de andere.

 

Afgelopen Internationale Vrouwendag hoefden ze bijvoorbeeld niet te komen werken. ‘Dat is hier een officiële feestdag voor vrouwen. De dag daarvoor kregen we een bos bloemen en chocola van onze Russische collega’s,’ vertelt Sanne. Ook zijn de meiden altijd verzekerd van een zitplek in het openbaar vervoer omdat het gebruikelijk is dat mannen voor vrouwen opstaan. 

 

Waar ze aan moeten wennen? ‘Niet kunnen fietsen,’ zegt Carlijn. ‘Moskou is gigantisch. Dat zie je terug in de enorme gebouwen en in de afstanden die je moet afleggen. We kunnen bijvoorbeeld niet met de fiets naar werk, maar moeten eerst een half uur in een busje zitten, die onze werkgever voor ons laat komen. Daardoor leven we meer binnen dan buiten.’ 

 

Intiem

Een buitenlandstage is de ultieme kans om een land te leren kennen als een local. Sanne en Carlijn trekken er regelmatig op uit om meer van de Russische cultuur te ontdekken. In onderstaande vlog (bij 2.46 minuut) is te zien hoe ze opnieuw tegen een opmerkelijk cultuurverschil aanlopen, als een Russisch stel in een restaurant plotseling wel héél intiem wordt.

Sanne, lachend: ‘Het viel ons al eerder op dat koppels elkaar in het openbaar echt he-le-maal opeten. Later hoorden we dat veel mensen hier met grote families één huis delen, waardoor ze niet altijd de privacy hebben voor dit soort, euh, activiteiten.’

 

De studenten zijn nu net iets over de helft van hun stage en hebben nog zo’n vijf weken te gaan in Moskou. Het gaat veel te snel, vinden ze. ‘Ons beeld van Rusland is compleet veranderd,’ vertelt Carlijn. ‘Elke dag worden we weer verrast door de indrukwekkende architectuur, de warme cultuur en het leuke contact dat we hebben met de Russen.’

 

Wil je meer zien van Sanne en Carlijn’s leven in Moskou? Houd dan het YouTube-kanaal van de Hogeschool van Amsterdam in de gaten.