Conradhuis? Nee, Mulderhuis!

8 maart 2019
Beeld:

Heleen Gorris | Leden van Platform Inclusie vinden dat het Conradhuis naar een vrouw vernoemd moet worden.

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
8 maart 2019

Vandaag, internationale vrouwendag, is een goede gelegenheid om stil te staan bij de positie van vrouwen op de HvA. Dat vindt ook docent Jacob Eikelboom. Doorpakken dus, om te beginnen met de naam van het Conradhuis.

Afgelopen jaar heeft het College van Bestuur van de HvA het actieplan omarmd waarin gelijke verdeling van functies tussen vrouwen en mannen een doel is. Een redelijk en mooi streven; vooral op managementniveau zijn vrouwen ondervertegenwoordigd.

 

Als we die gelijke verdeling tussen mannen en vrouwen structureel willen toepassen binnen de HvA, is het hoog tijd iets aan de namen van HvA-gebouwen te doen. Van de elf HvA-gebouwen is er slechts één naar een vrouw vernoemd, het Muller-Lulofshuis.

Beeld: Beeld: CC Wikimedia Commons | Willem Frederik Conrad, spoorwegpionier

Nu biedt zich een mooie gelegenheid aan om een vrouw toe te voegen aan de lijst van gebouwennamen. Onlangs is gestart met de bouw van het Conradhuis. Liever: het nu-nog-Conradhuis.

 

Met deze naam eert de HvA wederom een man. Willem Frederik Conrad was een spoorwegpioneer. Ik moet bekennen, het bekt goed, zeker internationaal, en het is een mooie verwijzing naar de bouwlocatie, het voormalige treinstation Weesperpoort. Dat lag op de plek van het huidige Rhijnspoorplein.

 

Maar voor historisch besef heb je niet per se mannen nodig. Er zijn voldoende Amsterdamse vrouwen van wie de naam met trots op een HvA-gebouw zou sieren.

Voor historisch besef heb je niet per se mannen nodig
Beeld: Beeld: Ron Kroon / Anefo - Nationaal Archief, CC Wikemedia Commons | Jakoba (Ko) Mulder in 1968

Wat te denken van Ko Mulder. Als stedenbouwkundige en als directrice van Dienst Publieke Werken was zij verantwoordelijk voor onder meer de stadsuitbreiding vanaf de jaren ‘30 in Amsterdam-West en Amsterdam-Oost, de aanleg van het Amsterdamse Bos en diverse andere groenvoorzieningen in de stad.

 

Ze had oog voor een leefbare stad voor iedereen. Wat dat betreft sluit ze naadloos aan bij de visie en missie van de HvA. Zo zijn er veel meer vrouwen te bedenken die een gebouw verdienen. Aletta Jacobs was niet alleen de eerste vrouw aan een universiteit, ze zorgde er ook voor dat vrouwen dit jaar precies 100 jaar geleden stemrecht kregen. Of Carry Pothuis, de eerste vrouw in de Amsterdamse gemeenteraad en de eerste vrouw in de Eerste Kamer. Keuze genoeg. 

In 2021 wordt het nieuwe gebouw in gebruik genomen. We hebben nog even om na te denken, maar het lijkt mij tijd voor daden in plaats van woorden, zeker op een dag als vandaag: gelijke verdeling van vrouw en man, ook in gebouwennamen.

 

Jacob Eikelboom is docent en voorzitter van het Platform Inclusie.
Ben je het met hem eens? Laat het ons weten via hvana@hva.nl.