Gemeente dreigde HvA met boete na uitstel bouw Conradhuis

27 februari 2019
Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
27 februari 2019

De gemeente Amsterdam heeft de HvA onder druk gezet om toch het Conradhuis te bouwen. Het stadsbestuur dreigde met een boete en met opzegging van het erfpachtcontract, waardoor een andere partij de grond had kunnen bebouwen.  

Dit staat in deze week openbaar gemaakte stukken, die omwonenden rond de Amstelcampus hebben opgevraagd bij de gemeente. De bewoners wilden weten waarom het besluit is genomen om het onderwijsgebouw toch te bouwen, terwijl de HvA dat eerder niet wilde.

 

De bouw van het Conradhuis van de HvA (naast het Kohnstammhuis op het Rhijnspoorplein) is inmiddels een paar maanden onderweg. Vanaf 2021 zullen hier rond de zevenduizend studenten van de Faculteiten Techniek, Digitale Media & Creatieve Industrie en Onderwijs & Opvoeding les krijgen.

‘De gemeente is daarnaast voornemens om over te gaan tot opzegging van het erfpachtrecht’

Voordat de bouw begon, hebben de gemeente (en het stadsdeel Oost, waaronder het gebied valt) de HvA behoorlijk onder druk gezet, blijkt nu. De HvA sloot al in 2015 een erfpachtcontract met de gemeente, maar liet in oktober 2016 weten dat de bouw nog niet kon doorgaan. Er kwamen minder nieuwe studenten dan verwacht, en het was onduidelijk of er voldoende geld was om het pand te bouwen zoals afgesproken.

 

Boete
De hogeschool stelde voor een nieuw, flink aangepast bouwplan te maken, maar de gemeente wilde daar niet aan meewerken. Maandenlang worden er geen besluiten genomen of concrete stappen gezet. Op 2 juni 2017 stuurde Amsterdam de HvA uiteindelijk de brief waarin wordt gedreigd met een boete en het verbreken van het erfpachtcontract met de hogeschool. ‘De gemeente is gerechtigd u een boete (…) op te leggen. De gemeente is daarnaast voornemens om over te gaan tot opzegging van het erfpachtrecht’, staat er.

 

De boete of het verbreken van het erfpachtcontract is uiteindelijk niet doorgegaan. Na onderzoek en het aanpassen van de huisvestingsplannen, besloot de HvA in het voorjaar van 2018 tóch het oorspronkelijke Conradhuis te laten bouwen, tot opluchting van de gemeente.