HvA’ers maken Hoorn hip

15 februari 2019
Geplaatst door
Emmeke Bos
Op
15 februari 2019

Amsterdam is stampvol, maar in West-Friesland is nog wel wat plek over. Hoe lok je mensen daarheen? HvA-studenten onderzochten het (en speelden mee in een hillarisch filmpje). 

Loop eens op een vrije dag door het Rijksmuseum, of zoek eens op wat een éénkamerappartement in de Jordaan kost – en je merkt het al snel: Amsterdam barst uit z’n voegen. Hoe los je dat op?

Maar hoe haal je verstokte Amsterdammers over om buiten de ring te gaan wonen?

De Westfriese Bedrijvengroep (WBG) had wel een idee. Als al die mensen (toeristen én inwoners) nou eens naar West-Friesland zouden komen, zouden de Westfriese bedrijven ervan profiteren én zouden het in Amsterdam bovendien wat rustiger worden. Maar hoe haal je verstokte Amsterdammers over om buiten de ring te gaan wonen? En hoe overtuig je de toerist dat ook Hoorn leuk is?

 

Onderzoeker en figurant

Die vraag legde WBG voor aan tien HvA-studenten van de bachelor bedrijfskunde. Zij onderzochten in drie groepjes hoe Hoorn aantrekkelijker kan worden: hoe bereikbaar moet het zijn? Moet de HoutribdrijkDe Houtribdrijk loopt tussen het Markermeer en IJsselmeer en verbindt West-Friesland met Lelystad. breder? En hoe haal je toeristen over naar Hoorn te komen?

Én ze speelden mee in het hilarische reclamefilmpje - het is eerder gedaan, maar toch willen we je die niet onthouden.

‘Toen we dat filmpje maakten, sneeuwde het enorm’, vertelt Tommie van Haren (23, bedrijfskunde) één van de onderzoekers en figuranten. ‘We moesten buiten voor de deur blijven wachten.’

 

Hij onderzocht zelf met zijn groepje hoe bereikbaar Hoorn moest zijn. ‘We keken naar reistijd, reiskosten en reiscomfort’, vertelt hij. ‘Als alles goed gaat, ben je binnen 45 minuten in Amsterdam. Het probleem is alleen dat er via de snelweg veel files zijn.’ Een oplossing is bijvoorbeeld om de A7 te verbreden, zodat de reistijd betrouwbaarder wordt. 

 

Maar ook qua treinen kan het nog beter. Nu zijn er in de spits vier treinen per uur, en daarbuiten twee. ‘Dat moest wel meer worden, voordat mensen er naartoe willen verhuizen.’