Oud-HvA’er Achraf in de race voor jongerenburgemeester

14 februari 2019
Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
14 februari 2019

Oud HvA-student Achraf El Johari is een van de drie kandidaten voor de functie van jongerenburgemeester in Amsterdam. De winnaar vertegenwoordigt de belangen van jongeren in de lokale politiek. ‘Ik kan het stadsbestuur overtuigen van het belang van deze groep.’

Moet er iets gebeuren aan de verkeerssituatie rondom de hogeschool? Vind je dat er niet genoeg woningen voor studenten zijn? Of heb je een briljant idee dat jongeren in Amsterdam samenbrengt? Dan kun je binnenkort terecht bij de jongerenburgemeester, een vertegenwoordiger die opkomt voor jongeren in gesprekken met het stadsbestuur. 

 

Wens

Drie kandidaten zijn in de running voor deze nieuwe functie, een wens van de overleden oud-burgemeester Eberhard van der Laan. Hij zag het concept eerder in Londen. Samen met twee anderen voert oud-student Achraf campagne om gekozen te worden. Stemmen kan nog tot 15 februari. 

Beeld: Beeld: Privéarchief Achraf El Johari | Achraf El Johari

Achraf studeerde Rechten op de HvA en zat in de medezeggenschapsraad (CMR) - een raad van gekozen studenten en medewerkers die samen met het hogeschoolbestuur over belangrijke onderwerpen beslist. Hij veroorzaakte commotie toen hij in april vorig jaar opstapte omdat de HvA volgens hem ‘een witte babyboomer’ tot rector had benoemd en daarmee geen afspiegeling was van de maatschappij. In 2018 was hij bij HvanA een van de genomineerden voor HvA’er van het jaar. 

 

Achraf - ook actief voor de politieke partij DENK in Amsterdam - hoort maandagavond tijdens het Talent Award Gala in Theater de Meervaart of hij heeft gewonnen. Als dat zo is, wil hij zich onder meer hard maken voor een jongerenraad en jongerenhuisvesting.

 

Jongerenwoningen

‘De stijgende huizenprijzen duwen jongeren de stad uit. Amsterdam verliest daardoor een deel van z’n identiteit. Ik wil het stadsbestuur stimuleren deze groep te behouden’, vertelt Achraf. ‘Bijvoorbeeld door de bouw van meer jongerenwoningen, een voorrangsregeling voor deze groep op de huizenmarkt of zelfs door senioren- en jongerenwoningen samen te voegen. Uiteindelijk maakt het stadsbestuur het beleid, maar ik kan ze met goede, inhoudelijke argumenten overtuigen waarom de stad jongeren juist nodig heeft.’