Bed opgemaakt of huisgenoot vermoord? Je vingerafdruk verraadt je

13 februari 2019
Beeld:

Nederlands Forensisch Instituut (NFI)

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
13 februari 2019

Wist jij dat er uit een vingerafdruk op een moordwapen meer informatie te halen is dan je identiteit? Studenten Forensische Opsporing onderzoeken hoe je kunt zien of een voorwerp gebruikt is voor een misdaad.

Het moet een gek gezicht zijn geweest tijdens Lowlands: feestvierende festivalgangers die met een kussen een pop aan het verstikken waren. Toch was het driedaagse muziekfestival precies de setting waarin HvA-onderzoeker Anouk de Ronde experimenteerde met het gebruik van vingerafdrukken in moordzaken.

Beeld: Beeld: Privéarchief Anouk de Ronde | Tijdens Lowlands 2016 konden festivalgangers ervaren hoe het is om iemand te laten stikken.

Kun je aan de locatie van vingerafdrukken zien wat iemand met een object gedaan heeft? Gewapend met die onderzoeksvraag én vierhonderd kussenslopen van Ikea vertrok de HvA-promovenda Forensisch Onderzoek naar Biddinghuizen. De handen van honderddertig festivalgangers werden roze, blauw en geel geverfd. De deelnemers moesten met hun regenbooghanden een sloop om een kussen doen en met een kussen een pop laten stikken.

 

Geloofwaardig

‘Het viel meteen op dat bij de kussenslopen gebruikt voor verstikking de vingerafdrukken horizontaal verdeeld waren over het midden van het sloop, en dat er op de achterkant weinig sporen zaten,’ vertelt Anouk. ‘Terwijl bij het verschonen van een kussensloop de sporen veel meer verdeeld zijn. Naar aanleiding van het experiment hebben wij een model gemaakt dat met 98,8 procent zekerheid kan voorspellen of het kussensloop is gebruikt om iemand te laten stikken of niet.’

‘Locatie, richting en uitgevoerde druk zeggen iets over wat een vinger heeft gedaan’

Rechercheurs en politieagenten gebruiken vingerafdrukken op moordwapens vooral om de identiteit van een mogelijke dader te achterhalen. ‘Terwijl de locatie, richting en uitgevoerde druk ook kan voorspellen wat die vinger heeft gedaan. Gek genoeg is daar nog nauwelijks onderzoek naar gedaan,’ zegt Anouk.

 

‘Extra onderzoek naar vingerafdrukken kan de recherche helpen om verschillende scenario’s te onderzoeken,’ denkt Anouk. Stel dat jouw vingerafdruk op een plaats delict wordt gevonden, omdat jij een week voor het delict op die plek bent geweest en iets hebt aangeraakt. Momenteel oordeelt de rechter dan of jouw verklaring overtuigend genoeg is. In de toekomst kan worden onderzocht op welke manier jouw vingerafdruk daar terecht is gekomen.

Beeld: Beeld: Privéarchief Anouk de Ronde

Wijn

Moeten mensen die een moord op hun geweten hebben zich nu zorgen gaan maken? De komende jaren nog niet, volgens Anouk. ‘De activiteit vaststellen kan nu alleen nog maar op tweedimensionale voorwerpen, zoals kussenslopen en brieven.’

 

Maar daar komt verandering in. Het komende jaar gaat Anouk met HvA-studenten Forensische Opsporing onderzoek doen met wijnflessen, een driedimensionaal voorwerp. Anouk: ‘We willen weten of je aan een vingerafdruk kunt zien of iemand gewoon een glaasje heeft ingeschonken of dat met die fles hersens zijn ingeslagen’.