HvA gaat samenwerken met het Centraal Bureau voor de Statistiek

7 februari 2018
Beeld:

bron Youtube

Geplaatst door
Carlijn Schepers
Op
7 februari 2018

De HvA is de eerste hogeschool die de expertise van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op het gebied van dataverzameling en -analyse gaat gebruiken. Dat levert onder andere interessante stageplekken en werk op voor studenten.

Het CBS publiceert statistische informatie voor de overheid, de wetenschap en het bedrijfsleven. Zo onderzoekt het bijvoorbeeld consumentenprijzen, het gemiddelde inkomen per huishouden en de economische groei. Het CBS werkt al met andere hogescholen samen, maar gaat met de HvA een stapje verder.

 

In de afgelopen maanden is bekeken welke onderwerpen geschikt zijn voor gezamenlijk onderzoek, bijvoorbeeld op het gebied van big dataEen grote verzameling digitale data. Dat kan van alles zijn: cijfers, tekst, audio of video.. Er liepen namelijk al samenwerkingen op dat gebied, rondom de HvA-minor Big data.

 

De HvA plaatste deze uitlegvideo over de nieuwe samenwerking. (De tekst loopt door onder de video.)

‘Het CBS kan ook interessante stageplekken en banen aan onze studenten bieden’

Maatschappelijke vraagstukken
Jacobiene van der Hoeven van het Expertisecentrum CBS en Hoger Onderwijs (Echo) legt uit hoe de samenwerking eruit gaat zien: ‘De HvA is met name geïnteresseerd in onze expertise en data. Wij kunnen met hen werken aan het oplossen van grootstedelijke en maatschappelijke vraagstukken.’ Daarnaast krijgt HvA-kenniscentrum Carem toegang tot de data van het CBS.

 

Ook Marcel Kloosterman, subsidieadviseur bij de HvA, ziet veel mogelijkheden in de samenwerking met het CBS, omdat beide partijen elkaar kunnen versterken. ‘We zijn erg geïnteresseerd in de grote datasets van het CBS voor onze onderzoeken naar bijvoorbeeld vervoerstromen in de stad, de circulaire economie en vitaliteit en gezondheid. Nu kunnen we bovendien relaties zoeken tussen de landelijke trends die het CBS ontdekt en onze lokale en regionale context.’


Stageplekken
Ook de expertise van het CBS op het gebied van kwalitatief en kwantitatief onderzoek noemt Kloosterman van groot belang. ‘En natuurlijk de interessante stageplekken en banen die het onze studenten kan bieden.’

 

Wist jij al dat je zelf voor onderzoeken en opdrachten ook gebruik kunt maken van allerlei data die het CBS publiceert?