Zeven procent minder nieuwe studenten, HvA nog wel de grootste

1 februari 2019
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Daniël Rommens
Op
1 februari 2019

De HvA heeft iets minder eerstejaarsstudenten aangetrokken dan in 2017-2018. In totaal schreven er zich 13.105 in voor een opleiding. De HvA is met 44.993 studenten de grootste hogeschool van Nederland.

De daling komt na een jaar waarin het aantal studenten flink steeg. Vorig jaar was er juist een groei van 10 procent eerstejaars. De hogeschool vindt het dus niet gek dat de cijfers dit jaar lager uitvallen.

 

‘Dit is het normale beeld,’ laat een woordvoerder weten. Het aantal eerstejaars ligt dit studiejaar op het gemiddelde niveau van de afgelopen jaren. De Faculteit Gezondheid groeide als enige met 7 procent. Behalve de Faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie lieten alle andere faculteiten een daling zien in het aantal eerstejaars. 

 

Meeste hbo’ers ooit
Er zijn in totaal meer hbo-studenten dan ooit: 456.633 mensen staan op dit moment landelijk ingeschreven aan een hbo-opleiding. Deeltijdopleidingen groeien het hardst en de opleidingen tot leraar in het basisonderwijs groeien met meer dan 10 procent.

 

De daling van 7% op de HvA is groter dan HvanA eerder meldde in dit bericht uit november 2018. Die cijfers van toen waren gebaseerd op de voorlopige inschrijvingen, waar ook mensen tussen zaten die zich voor meerdere opleidingen hebben ingeschreven. Nu is het aantal geteld dat ook daadwerkelijk aan een opleiding is begonnen.