Samenwerken met instellingen uit landen als Israël, willen we dat als HvA?

12 september 2024
Beeld:

Daniël Rommens

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
12 september 2024

Moet je wel willen samenwerken met universiteiten en hogescholen in oorlogsgebieden? En onder welke voorwaarden dan? De HvA gaat het gesprek hierover openen met studenten en medewerkers. 

Op dinsdag 17 september en woensdag 2 oktober mogen studenten en medewerkers meepraten over de vraag of je als hogeschool wel moet samenwerken met ‘kennisinstellingen in conflictgebieden’. De sessies vinden plaats op de Amstelcampus. 

 

‘Met wie willen wij graag samenwerken, en op basis van welke waarden?’ luidt de vraag die voorligt. Wat de aanwezige studenten en medewerkers bespreken, wordt gebundeld in een advies aan het College van Bestuur (CvB). Maximaal dertig mensen zijn welkom per bijeenkomst.

 

Protesten

Dat het gesprek hierover wordt gevoerd heeft alles te maken met de protesten en bezettingen van afgelopen jaar op universiteitscampussen. Activisten dringen er al maanden op aan dat universiteiten hun banden verbreken met Israëlische instellingen, universiteiten willen dat niet.

 

Hogescholen hebben zich niet over de kwestie uitgesproken, al heeft de Hogeschool Rotterdam wel een samenwerking opgeschort. In mei van dit jaar sprak HvanA met rector Geleyn Meijer, die liet weten dat de HvA ‘geen onderzoeksbanden met Israëlische instellingen heeft’.  

Protesten

Bij de protesten op universiteitscampussen liep het afgelopen jaar geregeld uit de hand. Vooral de bezettingen van de Universiteit van Amsterdam haalden regelmatig het landelijke nieuws. Zo werden vernielingen aangericht en trad de ME hard op tegen demonstranten.

 

Op de HvA is het niet van bezettingen, sit-ins of protesten gekomen. Wel heeft de hogeschool eind 2023 een ‘dialoog’ georganiseerd waarbij studenten en medewerkers hun hart konden luchten. 

Werkwijze

De HvA steekt de gesprekken dan ook breed in: het gaat niet specifiek over de eventuele samenwerking met Israëlische instellingen, maar kennisinstellingen in alle mogelijke conflictgebieden. 

 

Het is niet voor het eerst dat de HvA voor deze werkwijze kiest en het gesprek opent over de vraag met wie de hogeschool nog moet samenwerken. Vorig jaar organiseerde de hogeschool nog een paar meetings over de samenwerking met de fossiele industrie.

 

Vraag die daar centraal stond, is of de HvA nog in zee moet gaan met bedrijven die bijdragen aan klimaatontwrichting, en zo ja, onder welke voorwaarden. Ook daar moesten de gesprekken met studenten en medewerkers leiden tot een advies aan het CvB, maar op dit moment is er nog steeds geen beslissing over genomen.