Oud-HvA’er Julia tipt: wat je vooral wel én niet moet doen bij een hospiteeravond

28 juni 2024
Beeld:

IStock

Geplaatst door
Julia Kroonen
Op
28 juni 2024

Nu de zomer aanbreekt zoeken veel nieuwe studenten zich een ongeluk naar een kamer in Amsterdam. Maar hoe val je op en slaag je in die zoektocht? Oud-HvanA-columnist Julia Kroonen weet hoe lastig het is en biedt daarom tips over hoe jij je het best kunt gedragen op de hospiteeravond. ‘Blijf vooral alsjeblieft jezelf.’

Ongemakkelijk zat ik in de kring. Hoewel ik mezelf nergens druk om hoefde te maken, voelde ik de zenuwen van de anderen in de ruimte door mijn aderen gieren. Ik weet uit ervaring dat zo’n hospiteeravond voor kamerzoekers superspannend is. Hoe moet je je gedragen?

 

Zelf heb ik wel een jaar naar een kamer gezocht en vaak was ik daarbij razend zenuwachtig, wat alleen maar erger werd naarmate ik meer afwijzingen kreeg. Nu kwam er een kamer vrij in ons huis en zag ik voor het eerst de hospiteeravond vanaf de andere kant. En daarbij vielen een hoop dingen op. 

Of ik meteen even extra foto's wilde sturen? Ik verwijderde het bericht direct

Vooraf stroomden er al zó veel berichten binnen dat het vrijwel onmogelijk was om iedereen direct te beoordelen. Al was er wel een bericht dat ik direct verwijderde. Of ik meteen even extra foto’s van het huis wilde sturen, las het bericht. Met een overvolle mailbox had ik hier geen tijd voor, zeker gezien ik niet wist wie ze was. Voilà, tip één: als je meteen al vragen hebt, verwerk ze dan in een leuk berichtje over jezelf. Of stel ze pas op de hospiteeravond! En tip twee: stuur een foto van jezelf mee. Dat kan toch meteen wat meer een beeld geven van wie je bent. 

 

‘Netflix kijken, chillen met vriendinnen en een opgeruimd huis.’ Zo’n negentig procent van de aanmeldingen bevatte deze woorden. Ja, ik houd er ook van, maar dat doet iedereen, dus hoe moet ik dan kiezen wie er in de kamer komt? In een ander bericht las ik dat een student erg van lezen hield. Kijk, dat was al een stuk origineler en toevallig ook mijn hobby, dus haar nodigde ik meteen uit. Een ander hield van boulderen – een passie van mijn huisgenoot. Van de ‘algemene berichten’ hebben we random mensen gekozen. Dus hier is tip nummer drie: heb je een van de standaard hobby’s? Zet er dan bij welke Netflix-serie je kijkt of naar welke bar je graag toe gaat. Wees specifiek: als ik bijvoorbeeld ook Sex and the City kijk, dan is dat toch een overeenkomst.

 

Goed, ik nodigde uiteindelijk acht mensen uit. Vier mochten er om 19:00 uur komen en vier om 20:00 uur. Toen de eerste vier meiden binnenkwamen, merkte ik direct dat ze zenuwachtig waren. Ik was ook zenuwachtig, want ik moest het gesprek op gang houden. Sommigen hadden een uur gereisd: hoe vervelend zou het dan zijn als het gesprek stil zou vallen?

Iedereen houdt van ‘Netflix kijken en een opgeruimd huis’, dus waarom zou ik dan specifiek jou uitkiezen?

Ik voelde me wat bezwaard, omdat ik me nog kon herinneren welke ‘hospiteertechnieken’ ik in mijn hoofd had als ik voor een kamer kwam kijken. Er leuk uitzien, zo veel mogelijk zeggen als je de kans krijgt, doen alsof je je al helemaal thuisvoelt en zo lang mogelijk blijven zitten. Ik zag het allemaal terug bij de kamerzoekenden, terwijl ik dacht: dit hoeft allemaal écht niet. Nu ik zelf iemand mocht uitzoeken, keek ik meer naar de uitstraling en het gevoel dat ik bij degene kreeg. Er was wel een afknapper – die ik zelf als hospiterende ook vaak gebruikte.

 

Zelf vind ik het heel irritant als mensen de aandacht opeisen of veel over zichzelf praten. Als je cónstant iets wil zeggen om op te willen vallen, lijkt het alsof je zo in het echt ook bent. Ben je normaal gesproken absoluut niet zo? Dan moet je de tactiek ‘zo veel mogelijk zeggen’ zéker niet toepassen. Ik wilde gewoon weten of iemand qua persoonlijkheid zou matchen – wel zo belangrijk als je met iemand samen gaat wonen. Tot slot irriteerde ik me aan de mensen die onnodig lang bleven zitten. Waarom? De avond is met al die indrukken heel intensief. Ik had bij iedereen een bepaald gevoel en was moe. Dus: langer blijven zitten heeft lang niet altijd zin – behalve als je nog vragen over de kamer of het huis hebt natuurlijk.

 

De belangrijkste les van hospiteren? Het heeft niets te maken met tactiek. Dat zag je terug in wie ik uiteindelijk had gekozen. Het was de hospitant die ik eigenlijk het minst had gesproken. Hoewel we weinig contact hadden, voelde ik met haar direct een klik en merkte ik dat ze een rustige vibe had. Die twee dingen waren voor mij het belangrijkst.

Van een kamerzoekende kreeg ik een hartverscheurend appje terug

Ik appte de overige kamerzoekers dat zij het niet waren geworden. Vreselijk, ik hoopte maar dat ze het niet persoonlijk op zouden vatten. De redenen waren vooral dat ik bij sommigen geen klik voelde of dat zij beter zouden passen in, bijvoorbeeld, een echt feesthuis. Helaas kreeg ik van één kamerzoekende toch nog een hartverscheurend appje terug.

 

Het meisje vroeg of ik nog tips had over hoe ze zichzelf kon verbeteren, zodat het bij een volgende hospiteeravond wel zou lukken. Het enige antwoord dat ik daarop kan geven, is: jezelf blijven. Van het allereerste bericht tot aan de hospiteeravond. Dat was ze, dus dat heb ik haar ook geappt. Ik hoop dat ze die tip – en daarmee ook jij als kamerzoekende – meeneemt!

 

Julia Kroonen studeerde tussen 2019 en 2023 Creative Business aan de HvA en was al die tijd ook student-columnist voor HvanA. In 2023 bracht HvanA een bundeling van al haar 88 columns uit met het pocketboek ‘Julia Juicht’ (verkrijgbaar in de University Store).