37 miljoen euro minder in 2025: CMR stemt in met financiële plannen van HvA

26 juni 2024
Beeld:

Paul Disco | De centrale medezeggenschapsraad (archieffoto)

Geplaatst door
Benne van de Woestijne
Op
26 juni 2024

Studenten en medewerkers van de centrale medezeggenschapsraad (CMR) hebben dinsdagmiddag de ‘kaderbrief’ ingestemd. Daarin staat dat de HvA volgend kalenderjaar ruim 37 miljoen euro minder te besteden heeft.

De leden van de CMR stemden dinsdag unaniem met de plannen in. In de kaderbrief staat op hoofdlijnen beschreven hoe de begroting voor volgend jaar eruit komt te zien. Faculteiten zullen het in 2025 met veel minder geld moeten doen.

 

Het College van Bestuur kwam dinsdag, tijdens de vergadering van de CMR, nog eenmaal uitleg geven over de plannen. Faculteiten hebben in 2025 in totaal 32 miljoen euro minder te besteden, de afdeling ‘staven en diensten’ moeten ruim 5 miljoen euro bezuinigen.

 

De raad is daar sinds gister officieel mee akkoord en doet het College van Bestuur in een brief nog een aantal aanbevelingen. De komende jaren zullen stevige keuzes moeten worden gemaakt, vindt de raad. Tegelijkertijd moet de HvA ook goed kijken of andere doelstellingen daarmee niet ondersneeuwen, zoals, bijvoorbeeld, de binding van studenten met de HvA.

 

Lange termijn

‘Het zijn richtinggevende aanbevelingen’, legt CMR-lid Kees Post, die het advies schreef, na afloop van de vergadering uit. ‘Het gaat er vooral om dat het College van Bestuur nu al kijkt naar de lange termijn en nadenkt over wat we als hogeschool nog moeten en kunnen blijven aanbieden.’

 

In oktober, als ook het aantal eerstejaars in het nieuwe studiejaar bekend is, kijkt de HvA verder naar de periode daarna. De officiële begroting voor 2025 volgt eind dit jaar, in december. Post noemt de plannen in de kaderbrief realistisch. ‘Dit is waar we het mee moeten doen’, merkt hij nuchter op. ‘Meer geld is er niet.’

 


HvanA gaat volgende week samen met voorzitter Jopie Nooren van het College van Bestuur in gesprek over de bezuinigingen en wat die te betekenen hebben voor HvA’ers.