Zo halen studenten backpackers en zakenreizigers over om de trein te nemen

juni 20, 2019
Geplaatst door
Aafke Kok
Op
20 juni 2019

De meeste mensen weten best dat met de trein reizen een stuk duurzamer is dan het vliegtuig pakken. Toch is vliegen nog steeds een stuk populairder. Deelnemers aan de hackaton don’t miss the train proberen daar verandering in te brengen.

Het is vrijdagavond, half tien. De meeste studenten zijn allang thuis, of misschien drinken ze nog een biertje bij Fest. De HvA is stil en donker.

Bij de Venture studios in het Wibauthuis brandt echter nog licht. Een klein groepje fanatiekelingen is hier nog hard aan het werk.

In groepjes van twee à drie werken deze studenten aan een lastig probleem. Hoe kunnen ze reizen met de trein zó aantrekkelijk maken dat reizigers de trein verkiezen boven het vliegtuig?


Beeld: Beeld: Aafke Kok Beeld: Nina Bakker | Jopie Nooren

Elk groepje leeft zich in een andere treinreiziger in: de oudere dame, het hipstergezin, de backpacker of de zakenreiziger. Gewapend met emoji-stickers en storyboards gaan de studenten aan de slag.

Emoji’s? ‘Dat werkt best wel goed! We zijn nu bezig met bedenken waar onze reiziger tegenaan loopt, welke problemen hij tegenkomt. We beschrijven hoe een treinreis verloopt, en daar plakken we steeds die emoji’s bij. Zo zie je uiteindelijk in één keer wat wel en niet bevalt en waar dus de problemen zitten,’ legt één van de studenten uit.

‘Tekenen en plaatjes plakken is een fijne manier om de problemen te visualiseren,’ vult een andere student aan. ‘En het helpt je om verbanden te leggen die je anders misschien niet zo snel zou zien.’

De vrijdagavond staat in het teken van problemen herkennen. Die zijn er genoeg volgens de studenten. Zo zijn treinreizigers verveeld op hun lange reis, zijn er vaak geen stopcontacten, moeten reizigers grote bagage zelf meesslepen, gaat de trein stinken van zelf meegebracht voedsel en is het vaak onduidelijk waar je kaartjes moet kopen.

‘Weet jij veel wat de NS van Slovenië is.’

Lukt het de studenten om al die problemen binnen twee dagen op te lossen? ‘Ik verwacht geen wereldveranderende ideeën,’ vertelt docent Bart van Grevenhof.

‘Het is superlastig om out of the box te denken, al helemaal als iemand je vertelt dat je nu out of the box moet denken. Voor mij is het geslaagd als de studenten straks in hun studie of werk iets meenemen van deze manier van werken, samen met mensen van heel andere studies.’

Behalve creatief emoji’s plakken krijgen de studenten ook bezoek van experts. Dat bleek de inspiratiebron te zijn voor de uiteindelijke winnaars van de hackaton.

Wies Ettema (21, Bestuurskunde): ‘Wij hadden eerst allerlei ideeën om de treinreis zelf aangenamer te maken, maar er kwam iemand langs van ProRail die ons vertelde dat het stresslevel bij reizigers eigenlijk vooral van tevoren hoog is, bij het boeken. Dat hebben we gebruikt in ons uiteindelijke idee: een soort Trivago voor treinreizen.

Daar zie je dan heel gemakkelijk waar je het goedkoopst een ticket kunt boeken. Het platform linkt dan gewoon door naar de nationale aanbieders. Nu is het best lastig om erachter te komen waar je zo’n ticket moet boeken. Weet jij veel wat de NS van Slovenië is.’

De tweede prijs van de hackaton zet wel in op de treinreis, maar op een bijzondere manier. De zakenreiziger die zij moesten verleiden gaan ze overhalen met de trein te reizen door congressen alvast deels in de trein zelf te laten plaatsvinden.

Mara Haverkort (26, Environmental Resource Management, VU): ‘De organisatie van een congres en treinaanbieders kunnen samen een deal maken. Voor het congres is het leuk want ze kunnen een extra programma aanbieden. Voor de trein is het ook goed, want ze krijgen zo meer reizigers.’

Hoe ziet zo’n congres in de trein er dan uit? ‘Het klinkt een beetje bizar, maar het kan echt. Je zou een speciale coupé kunnen reserveren, waar je een presentatie kunt volgen, of kunt speeddaten met andere mensen die naar hetzelfde congres gaan.’


Beeld: Beeld: Aafke Kok

Geplaatst door

Kan niet kiezen wat ze het leukste vindt: schrijven of podcast maken. Freelancet in de wetenschapsjournalistiek. Fietst in haar vrije tijd de wereld over, of gewoon een rondje Ronde Hoep. Of doet synchroonzwemkunstjes in een zwembad.