Student spant rechtszaak aan na overschrijden woordlimiet bij opdracht
Pexels (bewerking: HvanA)
Geen extra kans krijgen voor een vak omdat je de woordlimiet overschreden hebt: het gebeurde een student van de opleiding HBO-Rechten. De student loopt hierdoor studievertraging op en kan niet starten aan de universiteit. Het leidde tot een rechtszaak.
Een student van de opleiding HBO-Rechten aan de Hogeschool van Amsterdam vroeg om een extra kans voor het vak Kopen: Adviseren in de buurt. Hij had bij de eerste poging een vijf gehaald, maar kreeg bij de herkansing geen beoordeling (‘Geen Resultaat’). Waarom? Hij had bij het herkansen meer woorden gebruikt dan bij de opdracht was toegestaan.
De student had de woordlimiet van duizend woorden met ongeveer 230 woorden overschreden. Zelf gaf hij aan dat stress door financiële problemen, veroorzaakt door het verlies van zijn baan, had bijgedragen aan deze fout. Het was het laatste vak van zijn propedeuse om te behalen. Met zijn propedeusediploma wilde hij naar de universiteit.
Oordeel van de examencommissie
De examencommissie wees zijn verzoek echter af. Die beriep zich op de Onderwijs- en Examenregeling (OER), waarin staat dat studenten jaarlijks twee kansen krijgen om een vak te halen. Extra kansen worden alleen verleend bij bijzondere persoonlijke omstandigheden, en deze moeten ondersteund worden door een studentendecaan. Omdat de student zich niet bij een decaan had gemeld, werden zijn problemen niet officieel erkend.
De commissie benadrukte dat de eis van een maximumaantal woorden bij het vak geen formaliteit is, maar een wezenlijk onderdeel van de toetsing. Het overschrijden van het woordlimiet toont volgens hen aan dat de student niet voldeed aan een belangrijke vaardigheid: een boodschap helder en beknopt formuleren. Ze gaf ook aan dat uitzonderingen beperkt moeten blijven om gelijke kansen voor studenten te waarborgen en om de organisatie van toetsmomenten beheersbaar te houden.
Besluit van de rechter
De student stapte daarop naar de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Die oordeelt dat de student geen extra kans verdient, al moet de hogeschool wel een deel van zijn proceskosten vergoeden.
Update vrijdag 10 januari 10.00 uur: in een eerdere versie stond dat de Rechtbank een oordeel velde. Dat is niet juist: het gaat om een rechter bij de Raad van State. Dit is aangepast in de tekst.