Nieuwtje: hoger loon voor hbo’er met niet-westerse achtergrond

januari 29, 2025
Beeld:

Nina Bakker

Studenten op de trappen van het Jakoba Mulderhuis

Afgestudeerde hbo’ers met een niet-westerse achtergrond doen dan wel langer over het vinden van een baan – als ze eenmaal aan het werk zijn, krijgen ze beter betaald. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Research Centrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

Het ROA, verbonden aan de Universiteit van Maastricht, onderzoekt jaarlijks in de HBO-monitor hoe het met de positie van afgestudeerde hbo-studenten staat. Op basis van die data komen de onderzoekers nu met enkele nieuwe conclusies over de verschillen tussen hbo’ers.

Zo blijken hbo’ers met een migratieachtergrond – waarvan een of meerdere ouders uit het buitenland komen – vaker een baan te krijgen op hbo-niveau dan afgestudeerden met een volledig Nederlandse achtergrond. Ook verdienen ze gemiddeld meer per uur dan jongeren zonder migratieachtergrond.

Waarom hbo’ers met migratieachtergrond meer verdienen, is volgens onderzoekers nog speculeren

Ter vergelijking: op basis van (de laatste) cijfers uit 2023 blijkt een hbo-gediplomeerde met een migratieachtergrond zo’n 70 cent meer te verdienen per uur.

Deze jongeren doen het dus extra goed op de arbeidsmarkt, die hbo’ers over het algemeen trouwens sowieso wel goed gezind is – gemiddeld vindt ongeveer negen op de tien meteen een baan.

Wel bestaan er volgens de onderzoekers ‘nog steeds uitdagingen’ voor jongeren met een andere achtergrond. Zo doen hbo’ers met een migratieachtergrond er gemiddeld nog altijd tien dagen langer over om een baan te vinden, al was het verschil ooit nog veel groter (in 2014: vijftig dagen langer).

Die verschillen blijken groter te worden zodra ze afstuderen in wat het ROA ‘conservatieve culturele milieus’ noemt: daar neemt de zoektocht van hbo’ers met een migratieachtergrond naar een baan verder toe en kost het ze dus nog langer.

Over het algemeen gaat het echter een stuk beter met de arbeidsmarktpositie van deze jongeren. Waarom precies, alsook waarom zij meer verdienen dan ‘volledig’ Nederlandse jongeren, is volgens de onderzoekers niet duidelijk. De cijfers zijn namelijk ook gecorrigeerd voor verschillen in leeftijd, geslacht en studierichting.

Mogelijk zijn deze studenten meer gemotiveerd, ervaren ze meer druk om te presteren van hun ouders of heeft het te maken met de langere route die ze afleggen naar een hbo-diploma, zoals een hoogleraar in Trouw oppert (login nodig). Dat is op dit moment nog speculeren.

Lees ook

Geplaatst door

Eindredacteur bij HvanA. Ik volg en schrijf van alles en luister graag naar de verhalen die je te vertellen hebt. Tips voor zo’n goed verhaal op HvanA? Stuur een mailtje naar benne@hvana.nl.