Mening: De HvA laat studenten in de steek met stagevergoedingen

mei 22, 2023

Erva Calkin, student lerarenopleiding maatschappijleer, vindt dat stagevergoedingen tekortschieten. Zeker bij lerarenopleidingen waar studenten geregeld helemaal geen vergoeding krijgen. Ze wil dat de HvA opkomt voor alle studenten en zich hardmaakt voor een minimumbedrag.

Stagevergoedingen zijn al geruime tijd onderwerp van discussie, maar hoe zijn deze eigenlijk geregeld binnen de HvA?

Ik ben van mening dat de HvA hierin tekortschiet, in elk geval bij de lerarenopleidingen. Als student krijg ik het gevoel dat ik alleen sta als het gaat om een eerlijke stagevergoeding. Dat is niet wenselijk. Want hoe kan een student opboksen tegen een grote school die helemaal geen stagevergoeding wil betalen?

Niet individueel

Als student heb je gewoon stageplaatsen nodig tijdens je opleiding. Bij mijn eigen faculteit Onderwijs en Opvoeding (FOO) staat in de individuele stageovereenkomst, dat de HvA/FOO in afspraken over de stagevergoeding geen partij is. Het gaat voor mij al mis bij het woord ‘individueel’. Immers, je bent student aan de HvA. Waarom zou je in je eentje aan je lot worden overgelaten als het gaat om je stagevergoeding? De HvA kan natuurlijk niet eisen dat alle studenten een hoge vergoeding krijgen, maar volledig overlaten aan de student vind ik een ander uiterste.

Het zou helpen als de HvA opkomt voor haar studenten

Opkomen voor studenten

Het zou helpen als een gerenommeerde hogeschool als de HvA opkomt voor haar studenten door bijvoorbeeld een minimumbedrag vast te stellen. Dat is naar mijn mening zowel redelijk als duidelijk voor iedereen. Ik begrijp dat dit kan verschillen per school en per soort stage.

Mocht de angst ontstaan dat scholen niet willen samenwerken met de HvA, dan zegt dat iets over die betreffende scholen. Als stagiair draag je bij aan het onderwijs van leerlingen, je bent onderdeel van de school. Je levert een bijdrage aan de school en de leerlingen door deel te nemen aan de schoolprogramma’s. Daar moet een minimale vergoeding tegenover staan.

(Wat voegt dit toe: Samen met de vakbond ben ik bezig om stagevergoedingen landelijk te regelen, en ben ik in gesprek met een Kamerlid (welk) en een minister van D66 (welke)).

Ik ben politiek actief en vind het leuk om te helpen bij belangrijke kwesties. Als sociaal-democraat sta ik voor een overheid die burgers beschermt, en daarom vind ik ook dat de HvA haar studenten moet helpen bij (de broodnodige?) inkomsten uit de stagevergoeding.

Geplaatst door

Ik ben hoofdredacteur van HvanA. Heb je nieuws over de HvA, wil je wat kwijt of gewoon even bijpraten: mail gerust naar paul@hvana.nl