Functie elders voor docenten AMSIB, reorganisatie aanstaande

april 1, 2025
Beeld:

HvanA

Het Corry Tendeloohuis van de Faculteit Business & Economie

International Business (AMSIB), een van de grotere opleidingen van de HvA, bereidt een reorganisatie voor. Dat heeft het management van de opleiding maandag uitgelegd aan een volle zaal medewerkers. Die zitten nog met veel vragen over het waarom en hoe nu verder. ‘De sfeer op de werkvloer is ijzig.’

De opleiding International Business, voluit de Amsterdam School of International Business (AMSIB), moet gaan snijden in haar personeel. Dat is deze week duidelijk geworden na maanden waarin medewerkers, docenten en studenten in spanning verkeerden over hun toekomst binnen de opleiding.

De reorganisatie is het resultaat van forse bezuinigingen plus een onderwijsvernieuwing. De veranderingen zijn ingrijpend: van de acht teams (‘departments’) binnen AMSIB moeten er op termijn een aantal gaan wijken of bij elkaar worden ondergebracht, zo heeft het management bedacht. Sommige vakken houden op te bestaan, ruim veertien fulltime banen verdwijnen.

‘Je kon afgelopen week een speld horen vallen op kantoor’

Het gaat om ‘intended decisions’, melden bronnen aan HvanA. Dat betekent dat de deelraad nog akkoord moet geven op de plannen. Het management heeft uitgelegd dat gedwongen ontslagen worden voorkomen. Mensen van wie afscheid wordt genomen, moeten elders binnen de hogeschool aan het werk gaan, is het idee. Als dat niet lukt, gaan vakbonden zich er mogelijk mee bemoeien. Die denken voor nu dat de HvA er intern uitkomt.

Verwarring
Het zijn spannende maanden voor AMSIB, zeggen drie docenten die HvanA telefonisch te woord staan. Uit angst voor hun eigen positie willen ze anoniem blijven. ‘Je kon afgelopen week een speld horen vallen op kantoor’, zegt een van hen.

Dat de opleiding fors moet bezuinigen was afgelopen herfst al duidelijk. Bovendien wist men al veel langer binnen AMSIB dat het curriculum moest worden vernieuwd, in verband met een nieuw, landelijk opleidingsprofiel.

In de herfst werd nog gesproken van grote veranderingen, eind januari klonk plots het woord reorganisatie

Toch is de afgelopen maanden verwarring en onrust ontstaan, vertelt een docent. Met name omdat in de herfst van ’24 nog werd gesproken van een grote ‘organisatieverandering’, en het eind januari ineens anders lag. Tijdens de jaarlijkse academy day in het Corry Tendeloohuis liet faculteitsdecaan Ineke Bussemaker namelijk plots het woord reorganisatie vallen.

Sindsdien tasten docenten en studenten in het duister over het vervolg, omdat het management hen niets kon vertellen over de aanstaande veranderingen.

Petitie
Daarover is nu meer duidelijkheid. Het management van AMSIB heeft voorgesteld dat bij een van de leerlijnen (‘personal & professional development’) in ieder geval een aantal mensen moet vertrekken. Ook voor de taalvakken, die erg populair zijn onder studenten, is op termijn geen plek meer.

Het voorstel is dat deze keuzevakken per 1 september 2026 verdwijnen. Studenten lanceerden begin februari nog een petitie voor behoud van deze keuzevakken. Ook docenten en de opleidingscommissie uitten hun zorg over het verdwijnen van de taalvakken in brieven aan het management.

Ombudsman
Het gebrek aan informatie heeft medewerkers geen goed gedaan, zegt een van de docenten. ‘Het is ons nog altijd volledig onduidelijk waarom er zo veel bezuinigd moet worden, en waarom juist een team daarbij zo hard wordt getroffen. Docenten ervaren AMSIB op dit moment niet als een veilige werkomgeving.’ Zeker tien medewerkers hebben zich de afgelopen weken met klachten gemeld bij de ombudsman, bevestigen meerdere medewerkers.

Een andere docent, die al vele jaren lesgeeft op de opleiding, legt uit: ‘De sfeer is ijzig en het vertrouwen laag. Wat vooral steekt is de manier waarop docenten en studenten de afgelopen tijd buiten alle informatie zijn gehouden. Maandenlang is vrijwel niets met ons gedeeld door het management. Bij de bijeenkomst maandag is informatie gedeeld, maar zijn twijfels nog niet weggenomen.’

Lees ook

Geplaatst door

Eindredacteur bij HvanA. Ik volg en schrijf van alles en luister graag naar de verhalen die je te vertellen hebt. Tips voor zo’n goed verhaal op HvanA? Stuur een mailtje naar benne@hvana.nl.