En de HvA-onderzoeksprijs gaat naar… sterke meiden!
En ook onderzoek naar laadpaalklevers, ongemotiveerde scholieren en jonge zwemmers vielen in de prijzen.
‘Sterk meidenwerk’ was ook een sterk staaltje onderzoek. Zeven jaar lang doken de onderzoekers in de wereld van meidenwerkers – hulpverleners die klaarstaan voor meiden van 10 tot 23 jaar die een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
De meeste meiden redden zichzelf, maar sommigen kunnen extra steun gebruiken, bijvoorbeeld omdat het thuis niet goed gaat. Voor hen zijn er de meidenwerkers. ‘Heel plat gezegd, organiseren meidenwerkers leuke dingen buiten school voor meiden’, vertelt lector Youth Spot Judith Metz. ‘Dat kan sport zijn, muziek maken, make-up activiteiten, dingen die meiden leuk vinden om te doen.’
‘Heel plat gezegd, organiseren meidenwerkers leuke dingen buiten school voor meiden’
Om dat werk goed te doen, moet je wel weten hoe je meiden helpt. Vooral voor starters kan dat lastig zijn. Daarom schreven de onderzoekers het handboek: Kracht van Meiden! Hierin kunnen hulpverleners lezen hoe ze meiden het best helpen, mét wetenschappelijke onderbouwing. Alvast een tip? Praten helpt!
De trotse prijswinnaars zijn Judith Metz, Cynthia Boomkens en Jolanda Sonneveld van het lectoraat Youth Spot – zie ook de foto bovenaan dit artikel.
Laadpaalklevers
Maar er waren meer prijzen te verdelen. De prijs voor beste onderzoek voor de stad, een nieuwe prijscategorie, ging naar IDO-laad. Onderzoek naar waar het beste nieuwe laadpalen in de stad kunnen komen, maar bijvoorbeeld ook hoe je kan voorkomen dat laadpaalklevers dagen aan een paal blijven hangen.
‘De gemeente Amsterdam krijgt nu al te zien welke palen nu veel gebruikt worden’, vertelt projectleider Simone Maase.‘ En met computermodellen kun je zien wat er gebeurt als er ineens veel meer elektrische auto’s bijkomen.’ Zo kan de gemeente bedenken waar meer palen nodig zijn.
Naast projectleider Simone Maase was ook van Robert van den Hoed, lector Energie en Innovatie, betrokken bij het onderzoek – al was hij niet bij de prijsuitreiking. (De man op de foto is Rick Wolbertus, PhD bij dit project.)
Ongemotiveerde scholieren
Ook voor de beste bachelor- en masterscriptie waren er prijzen te verdelen. Pedagogiekstudente Olga Onrust won de prijs voor de beste masterscriptie. Zij onderzocht hoe je scholieren kon motiveren aan het Zuiderlicht College in Amsterdam. ‘Ik was zelf een ongemotiveerde scholier’, vertelt ze tijdens de uitreiking. ‘Mijn leraren zouden echt verbaasd zijn als ze wisten dat ik nu zelf in het onderwijs zit.’
De beste bachelorscriptie ging ook over scholieren: maar nu die van de basisschool. Sportkundestudent Nathalie van Hillo onderzocht hoe je ervoor kan zorgen dat meer jonge kinderen uit Zuid-Oost hun zwemdiploma’s halen.
Geplaatst door
Millenial met een schrijfhobby. Likte ooit stenen voor de wetenschap, tikt nu stukjes over van alles en nog wat. Freelancet in de wetenschapsjournalistiek. Houdt van slechte grappen, lezen en katten.