Eerste hulp bij… op jezelf wonen: waar moet je absoluut aan denken?
Unsplash
Sommige dingen leer je niet op de hogeschool, maar moet je straks wel weten als achttienplusser. In Eerste hulp bij… verzamelen we tips die jou kunnen helpen wanneer de studieboeken je in de steek laten. Deze keer: op kamers gaan. Wat moet je niet vergeten te regelen als je je eigen plek hebt?
Op kamers gaan is een grote stap in je leven. Naast het begin van je studie en de verhuizing naar een (soms geheel nieuwe) stad, zijn er veel zaken waar je aan moet denken.
Om je leven wat makkelijker te maken, vroegen wij Teun Otte, HvA’er en voorzitter van Asva Studentenvakbond, een aantal handige tips. Zodat jij goed voorbereid aan jouw tijd op kamers begint.
1. Schrijf je in bij je gemeente
Een van de eerste dingen die je moet regelen, is je inschrijving bij de gemeente. Het is verplicht om je binnen vier weken na je verhuizing in te schrijven. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete.
‘Jouw post gaat niet meer naar je ouders en je ontvangt een hogere basisbeurs’
Dit kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld toeslagen waar je recht op hebt. Hoe je je moet registreren, vind je op de website van je gemeente. Dit is de site van Amsterdam.
‘Je moet dit echt goed regelen, de boete kan oplopen tot 325 euro, Dat geld kun je beter besteden.’ Ben je onderhuurder dan ‘is het leven een stuk ingewikkelder’, zegt Teun Otte. Soms kun je je wel tijdelijk inschrijven, dat ligt aan het contract dat je afsluit.
2. Check of je recht hebt op toeslag
Er zijn meer regelingen die je financieel kunnen helpen. Als je niet meer thuis woont, heb je meestal recht op een toeslag op je studiebeurs. ‘Van januari tot juli 2025 is de basisbeurs voor thuiswonende studenten 103,78 euro. Voor uitwonende studenten is dit hoger: 338,68 euro.’
Controleer ook of je recht hebt op een huurtoeslag. De kans is niet groot, maar Teun Otte raad je aan om het toch te bekijken. Zeker als je in een studio komt te wonen. Daarnaast is er nog een zorgtoeslag die bijna iedere student kan krijgen, voor je verplichte zorgverzekering.
3. Kijk of je goed verzekerd bent
‘Een inboedelverzekering heeft de gemiddelde student niet’, weet Teun. Toch kan het verstandig zijn om eens te bekijken welk risico je wil lopen met je laptop, tv, mobiel en meubels. Volgens hem is het goed om erover na te denken. Dit is bij bijna elke verzekeraar af te sluiten en kost meestal maar een paar euro per maand.
Dat geldt ook voor een aansprakelijkheidsverzekering. Als je per ongeluk schade bij iemand veroorzaakt, zoals een omgestoten kop koffie over een laptop of een gevallen iPad, kan dat vervelend zijn. Ernstiger wordt het bij letselschade. In zulke gevallen ben je mogelijk wettelijk aansprakelijk en kunnen de kosten flink oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering voorkomt onverwachte kosten en beschermt jou tegen schadeclaims.
Woon je in een kamer van DUWO, dan is een inboedelverzekering vaak al inbegrepen in je huur. Controleer je huurcontract erop.
4. Geef je verhuizing door aan DUO
In principe geeft de gemeente door aan DUO dat je bent verhuisd. Otte: ‘Check wel meteen even bij DUO of het goed gaat met je hogere basisbeurs.’
‘Geef door dat je uitwonend student bent’
Geef daar aan dat je situatie van thuiswonend is veranderd in uitwonend. Daarnaast is het handig om adreswijzigingen door te geven aan instanties zoals de hogeschool, werkgever, bank en zorgverzekering.
5. Regel je huisarts en tandarts
Gezondheid is een ander belangrijk punt om aan te denken. Zorg ervoor dat je een huisarts en tandarts in de buurt hebt, bespaar er niet op. Otte zegt dat je niet moet wachten tot je een probleem hebt, want nogal wat artsen hebben een wachtlijst.
HvA-studenten kunnen gebruikmaken van de studentenhuisarts op de Oude Turfmarkt 151 of op de Roeterseilandcampus. Wil je een andere huisarts, dan kun je op zorgkaartnederland.nl zoeken.
Teun Otte: ‘Voor een tandarts kun je ook terecht bij Studentist, waar ASVA-leden korting krijgen.
‘Check de rook- en koolmonoxidemelders en weet de vluchtroute’
6. Neem de tijd voor je veiligheid
Vergeet niet om te investeren in je veiligheid. Dit kan in geval van nood het verschil maken.
Controleer je kamer op een rookmelder, een koolmonoxidemelder en brandblusmiddelen, zoals een blusdeken of brandblusser. Teun Otte: ‘In veel gevallen heeft de verhuurder deze zaken al geregeld, maar check zelf of ze er zijn én of ze werken.’
Bekijk ook je vluchtweg. ‘Zorg dat je die kunt gebruiken. Dus niet blokkeren met spullen.’
7. Je hebt rechten als huurder
‘Misschien is dit vanuit ASVA wel de belangrijkste tip,’ eindigt Teun Otte, ‘zorg dat je je recht als huurder kent. En wees ook niet bang om daar gebruik van te maken.’
‘Als huurder heb je rechten die je beschermen tegen illegale praktijken’
Als jij een kamer huurt heb je rechten die je beschermen tegen onwettige praktijken, zoals te hoge huurprijzen, slecht onderhoud en illegale kosten. Zelfs zonder schriftelijk contract kun je huurbescherming krijgen als er betalingsbewijzen zijn van huur.
Kosten zoals sleutelgeld zijn nooit toegestaan. Otte: ‘Als je het gevoel hebt dat iets niet klopt, kun je altijd voor advies en juridische ondersteuning terecht bij het Asva Rechtsbureau.’
Geplaatst door
Ik ben hoofdredacteur van HvanA. Heb je nieuws over de HvA, wil je wat kwijt of gewoon even bijpraten: mail gerust naar paul@hvana.nl