‘Een waardevolle les: niet iedereen kan thuis studeren’

maart 26, 2025
Beeld:

HvanA

Jessica Singh

Van student in de collegebanken tot medewerker aan de HvA: Jessica Singh schrijft columns over de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen. Afgelopen week had ze een online meeting met studenten die de opdracht niet echt serieus leken te nemen. Of was er meer aan de hand?

Ik had een online coaching met een studententeam dat een start-up runt. Zo’n digitale sessie geniet niet altijd de voorkeur, maar nu studenten steeds meer werken en minder op campus zijn, komt het zo nu en dan wel eens voor dat je elkaar via het beeldscherm treft.

Bij het openen van de Teams-link viel het me op dat ze buiten op een bankje bij een voetbalveld zaten. Vuilniswagens die langskwamen, jongeren die aan het schreeuwen waren en vooral hele harde muziek maakten het gesprek lastig. Ik voelde enige irritatie opkomen, omdat het leek alsof ze het niet serieus namen.

De studenten boden hun excuses aan: ze haalden het niet om op tijd naar school te komen

Uiteindelijk besloot ik de hele assessment maar af te kappen. Later, toen ik ze fysiek sprak tijdens de les, boden ze hun excuses aan. Ze legden uit dat ze op het laatste moment geen geschikte plek meer hadden om rustig te zitten en dat ze het niet haalden om naar school te komen.

Mijn eerste reactie tijdens het gesprek met de studenten was frustratie: ik dacht dat ze het niet serieus namen. Achteraf besefte ik dat ik had moeten doorvragen. Had ik dat wel gedaan, dan had ik meer begrip gehad voor hun situatie. Een waardevolle les: voor sommige studenten is een rustige leeromgeving simpelweg geen vanzelfsprekendheid.

Het deed me denken aan de coronaperiode, toen alle lessen online waren en de openbare ruimtes gesloten. Ik weet nog dat ik veel docenten hoorde klagen dat studenten vaak hun camera en geluid niet aanzetten tijdens de les. Uiteraard zijn er altijd studenten die daar geen zin in hebben, maar ik kon het toen ook wel begrijpen. Bijvoorbeeld omdat de thuissituatie te rumoerig is. Of omdat je überhaupt liever niet hebt dat je hele klas meekijkt. Iedere docent heeft nog wel een anekdote van uit die tijd.

Zit je net aan je studie, stormt je zusje weer eens binnen omdat ze haar trui kwijt is

Voor wie het nog niet wist, de Hogeschool van Amsterdam biedt diverse studieplekken aan. Zo heeft het Kohnstammhuis op de eerste etage een stilteruimte met 148 plekken, en het Wibauthuis biedt op de tweede etage een stilteruimte met 60 plekken. Daarnaast zijn er in Amsterdam talrijke plekken waar je terechtkunt. De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), bijvoorbeeld.

Ik hoop dat studenten zich hiervan bewust zijn. Ik als student wist dit namelijk niet. Mijn eigen thuisomgeving was niet altijd ideaal om te studeren, met broertjes en zusjes om me heen. Zit je net aan je studie, stormt je zusje binnen omdat ze weer eens een trui kwijt is en zéker weet dat ik hem heb gestolen.

Natuurlijk had ik zelf beter kunnen informeren naar studiemogelijkheden op school, maar het werkt twee kanten op: als docent moet je je studenten ook een beetje op weg helpen. Wellicht kunnen we de mogelijkheden wat zichtbaarder maken of het gesprek wat vaker aan gaan.

Heb je thuis geen fijne studeerplek? Zoek een ruimte op school of in de stad, en wees niet bang om je situatie te bespreken met je docenten. Er is vaak meer begrip dan je denkt. En ja, uiteraard zijn er betere oplossingen die je kunt kiezen dan een druk voetbalveldje.

Lees ook

Geplaatst door

Ooit zelf student aan de HvA, nu werknemer en docent aan dezelfde hogeschool. Jessica Singh schrijft als columnist van HvanA over alles wat haar inspireert en frustreert aan de hogeschool die ze van twee kanten heeft leren kennen.