Concept interview Hanneke Reuling

februari 20, 2020
Geplaatst door
Kyrie Stuij
Op
20 februari 2020

Eerst een gewetensvraag. Hoe kwamen Hanneke en Hans vanochtend naar de HvA? De fiets, de trein en de tram somt Hanneke op. Met haar woonplaats in Haarlem is het openbaar vervoer gelukkig goed te doen. Hans spant echter de kroon, met de fiets, drie treinen en de tram. Hij komt uit Diepenveen, een dorp in de buurt van Deventer.

Het voornemen om duurzaamheid meer urgentie te geven begon al veel eerder, benadrukt Hanneke. Volgens de bestuurder gaat het vooral om verantwoordelijkheid nemen, net als van iedereen wordt verwacht. ‘Het is een vraag vanuit de stad Amsterdam, vanuit het werkveld, en belangrijker nog: vanuit de studenten. Het hogeschoolbestuur is vervolgens begonnen met het ontwikkelen van een plan: community (Re-Set), duurzaamheid in Onderwijs en Onderzoek (minoren, lectoraten, Douhnut Hub) en dan bedrijfsvoering: practice what you preach.

Dan lijkt het verleidelijk om meteen in kpi’s te denken, maar het hogeschoolbestuur heeft er bewust voor gekozen om

Hans Wichers Schreur: ‘We hebben de motor zuiniger gemaakt, maar zijn wel iets harder gaan rijden.’
Het gaat soms om kleine, bijna onzichtbare aanpassingen: dat we bij leidingen ook isolerende pakkingen rond koppelstukken maken om warmteverlies tegen te gaan, dat we de verlichting overal aanpassen, en dat we de warmtegordijnen bij de ingangen van onze gebouwen uitzetten. Daar merkt de gemiddelde student of medewerker niet zoveel van, maar het helpt wel.

In mei dit jaar is een zogeheten routekaart klaar voor alle maatregelen in de gebouwen. Hans: ‘Je kunt niet zomaar dingen aanpassen, dat is te duur, dus koppelen we die maatregelen aan het onderhoud dat toch al aan een gebouw moet plaatsvinden. Bij jou in de wijk gooien ze als het goed is ook niet de straat drie keer in korte tijd open om verschillende leidingen te vervangen. We plaatsen bijvoorbeeld zonnepanelen, als het dak een opknapbeurt krijgt.

Hanneke: we bereiden ons voor op stevige investeringen. (VRAGEN: HOEVEEL EURO DE KOMENDE 5 OF 10 JAAR?)

Hanneke. Dillema: Op een gegeven moment kwam de vraag op of we voor mobiele telefonie niet moesten overstappen op de Fair Phone. Dat is een goed idee, maar dan blijkt de leveringszekerheid niet gegarandeerd, en is de beveiliging van die toestellen niet zoals je wil.

Hans: De impact van wat de HvA in onderwijs en onderzoek doet met duurzaamheid, is veel groter dan we met de bedrijfsvoering kunnen bereiken. Tuurlijk: practice what you preach, dus het is heel belangrijk. Maar de maatschappij heeft veel meer voordeel bij wat we als kennisinstelling voor elkaar krijgen in de stad.

Geplaatst door

Tukker in Amsterdam. Houdt van whisky, stedentrips en lange herfstavonden. Werkte eerder voor Noordhollands Dagblad en Metro. Heeft een hart dat sneller klopt van opmerkelijke, menselijke en lokale verhalen.