‘Beste HvA’er, ga staken: toon je solidair met studenten en collega’s’

maart 13, 2025
Beeld:

HvanA

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
13 maart 2025

Er is alle reden voor hbo’ers om te gaan staken tegen de aangekondigde onderwijsbezuinigingen. Toch halen veel HvA’ers er hun neus voor op, merkt Gerlof Donga, die dit jaar met pensioen is gegaan. ‘Ik maak mij zorgen’, schrijft de oud-HvA’er in deze opinie. ‘Het is te stil op de hogeschool.’

Ik ben met pensioen, dus kan ik niet staken en ook niet meer spreken vanuit de HvA-gemeenschap. Maar ik houd wel van de HvA en alles waarvoor zij volgens mij staat. En ik maak mij zorgen.

Het is te stil op de HvA. Er hangen bijna nergens posters of oproepen om mee te doen met de staking. Nu de langstudeerboete weer is ingetrokken hoor ik vanuit collega’s en studenten bijna niemand die zich zorgen maakt over de bezuinigingen die nog altijd in behandeling zijn.

Meestal staken vakbondsleden voor een beter salaris en betere werkomstandigheden. Mocht je het nog niet beseffen: nu is de noodzaak nog veel groter. Het hbo kampt met dalende studentenaantallen, dat betekent al dat er minder geld binnen komt. Het huidige kabinet wilde twee miljard euro bezuinigen op het onderwijs, door actievoeren werd het teruggebracht naar 1,1 miljard – toch betekent dit dat allerlei ‘franje’ straks gaat verdwijnen.

Waar deze bezuinigingen toe zullen leiden? Onrust, werkdruk, banenverlies en verschraling

Bij een aantal universiteiten worden kleine opleidingen al samengevoegd of beëindigd, waardoor specialisaties onder druk komen te staan. Dat kan ons ook overkomen aan de HvA. Tijd om te bezinnen en te reflecteren neemt daarnaast af in ons onderwijs, evenals aandacht voor bildung (persoonlijke vorming). Uitgaven aan allerlei extra-curriculaire activiteiten komen ook steeds meer onder druk te staan.

Universiteiten worden nog veel harder getroffen. Het extra miljard dat was toegekend vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap wordt door het nieuwe beleid meteen weer tenietgedaan met allerlei vervelende neveneffecten. Maar wat we ook op de hogeschool kunnen verwachten, is veel onrust, onnodig banenverlies, verschraling in het opleidingsaanbod, verlies van kwaliteit en toenemende werk- en prestatiedruk.

Niet alleen onderwijzend personeel zal worden ontslagen, ook bij de ondersteunende diensten zullen banen verdwijnen. Bij de HvA wordt al jaren geworsteld met de werkdruk van het personeel en die situatie zal met deze bezuinigingen er niet beter op worden. Overigens zijn deze bezuinigingen ook een rechtstreekse bedreiging voor de ambities van de hogeschool. Juist nu verdwijnen namelijk banen die, bijvoorbeeld, onze diversiteit moesten vergroten (voor een inclusievere HvA).

Als we niet actievoeren, zullen studenten in de toekomst nog veel meer hinder gaan ondervinden

De geschiedenis leert dat je actief uitspreken tegen vermeend onrecht kan helpen om beleid om te buigen. Juist in een democratisch land als Nederland moet je gebruik kunnen maken van het Stakingsrecht. En solidair zijn, zowel met je collega’s en studenten van vandaag, als zij die in de toekomst een opleiding willen volgen.

Het vertrekken van collega’s is een verspilling van kennis en kunde, aldus docent Jacob Eikelboom in een column voor HvanA. En niet alleen bij docenten. Heb je het idee dat studenten ook de dupe kunnen worden, maar twijfel je nog, weet dan dit: zonder actie zullen studenten door de voorgestelde bezuinigingen nog veel meer problemen gaan ondervinden op de langere termijn.

Door niet in actie te komen geef je aan dat bezuinigingen die mogelijk nog in het verschiet liggen vanwege andere overheidsuitdagingen bij dit kabinet ook terecht mogen komen bij het onderwijs. Zeker, universiteiten worden harder getroffen. Maar als collega’s en studenten kunnen we alleen samen het verschil maken, door solidair te zijn, ook met onze collega’s en studenten van de UvA. Hoe zichtbaarder we zijn, des te groter de kans dat deze bezuinigingen alsnog verworpen worden.

Beste Jacob, beste collega’s, beste studenten: sluit je met mij aan bij de stakingsactie op 17 maart. Maak zichtbaar dat ook de HvA zich zorgen maakt over het bezuinigingsbeleid van deze minister. Laten we aansluiten bij onze collega’s en studenten van de UvA en vanuit de HvA om 12.00 uur vanuit het Wibauthuis naar het Roeterseiland lopen. Ik zie jullie graag aanstaande maandag.

Deze opinie werd geschreven door Gerlof Donga. Hij is oud-HvA-medewerker, bestuurder bij de Algemene Onderwijsbond (sector hbo) en secretaris bij de Vereniging van Medezeggenschapsraden HBO.

Zelf een opinie schrijven voor HvanA? Dat kan, bekijk de voorwaarden hier. Alle eerder geschreven opinies op onze site vind je hier.

Lees ook

Geplaatst door