Stage: Matthijs helpt mensen gezonder te eten

22 november 2018
Beeld:

Privéarchief Matthijs Cikot Roos

Geplaatst door
Heleen Gorris
Op
22 november 2018

Vroeg of laat begin je als HvA’er aan een stage. Maar hoe kom je aan een leuke stageplek en wat doe je eigenlijk als je voor het eerst de werkvloer op gaat in je eigen vakgebied? Matthijs Cikot Roos liep stage bij een diëtistenpraktijk in Leiden.

Waar liep je stage?

‘Bij een zelfstandige diëtistenpraktijk in Gezondheidscentrum Stevenshof in Leiden. De praktijk zit in een gezondheidscentrum, midden in een woonwijk. De diëtist behandelt mensen met overgewicht, obesitas en diabetes. Maar bijvoorbeeld ook mensen met een voedselallergie. Ik voerde de eerste gesprekken met mensen, de zogenoemde intakes. Dat was best een sprong in het diepe, want ik had daar geen praktijkervaring in.’

 

‘De cliënten die ons bezoeken moeten allemaal hun gedrag veranderen. Het belangrijkste is achterhalen in welke fase van gedragsverandering iemand zit en of iemand gemotiveerd is om zijn of haar dagelijks leven aan te passen. In andere woorden: ziet iemand de noodzaak van de verandering al in of niet?’

 

‘Als iemand bijvoorbeeld een BMIDe body-mass index (BMI) is een index die de verhouding tussen lengte en gewicht bij een persoon weergeeft om te kijken of er sprake is van overgewicht of ondergewicht. van boven de dertig heeft, en dus obees is, kun je wel zeggen: je moet afvallen, maar als vooral de huisarts of partner die noodzaak ziet, gaat iemand echt niet veranderen.’

‘Gewichtsproblemen hebben niet alleen met voeding te maken, maar ook met stress’

Wat leerde je hier, wat je niet op je studie leerde?

Motivational interviewing in de praktijk brengen. Dat is op een positieve manier mensen bevragen. Je proeft ervan op school en gaat er tijdens een stage echt mee aan de slag. Dat eerste contact moet je zo open mogelijk houden. Je wil mensen een spiegel voorhouden.’

 

‘Op het gebied van voeding betekent het dat je het eetpatroon in kleine stapjes moet veranderen. Iemand die nooit groente of fruit eet gaat dat niet van de een op de andere dag wel doen.’

 

‘In plaats van iemand een eetschema op te leggen, kun je ook door middel positieve vragen mensen aan het denken zetten: welke soorten fruit vind je lekker? Of praktischer: zou je sneller fruit eten als het al voorgesneden is, of als het goedkoop is bijvoorbeeld?’

 

‘Gesprekken voeren is zo belangrijk. Mensen denken dat het bij de diëtist alleen maar over voeding gaat. Maar gewichtsproblemen hebben niet altijd alleen met voeding te maken, maar ook met stress. Iemand kan niet lekker in zijn vel zitten door bijvoorbeeld familieproblemen. Dan moet dat eerst besproken worden voordat er over voeding gepraat wordt.’

 

Wat vind je het leukst aan deze stageplek?

‘Als het mij lukt tijdens een gesprek iemand zijn vertrouwen terug te geven, geeft dat echt een kick. Iemand komt soms down binnen, met een negatief zelfbeeld en het gevoel: het gaat me nooit lukken. Als ik dan een glimlach zie en een compliment krijg, weet ik waar ik het voor doe.’

 

‘Bij ieder gesprek tijdens mijn stage dacht ik: dit was weer helemaal anders dan het vorige gesprek. Ik kom zelf uit Amsterdam, het was daarom ook leuk om de verschillen tussen het Amsterdamse en Leidse accent te horen.’

 

Wat vind je minder leuk aan deze stageplek?

Het vele zitten. Ik ben geïnteresseerd in leefstijl, beweging en voeding. Dat is niet te rijmen met acht uur per dag op een stoel zitten. Daar kijk ik nooit naar uit. Wat ik aan het werk ook minder leuk vind, is naast een andere diëtist zitten en meekijken. Ik leer liever door het zelf te doen.’