7 last-minute tentamentips

30 januari 2018
Beeld:

Alex Proimos (cc, via Flickr)

Geplaatst door
Flora Woudstra Hablé
Op
30 januari 2018

Paniek vlak voor je tentamen? Check deze handige tips.

1. Spreek nog even een klasgenoot. Overleg: welke stof was het belangrijkst, wat moet je sowieso weten? Je klasgenoten weten soms dingen die jij net gemist hebt, en zo ga je met meer zelfvertrouwen het tentamen in.

2. Maak een lijstje met de belangrijkste punten. Kernwoorden, formules, of een mini-samenvatting: je kunt het allemaal op je kladblok kwijt. Opschrijven helpt bij onthouden, dus het helpt zelfs als je vlak voor het tentamen nog zo'n briefje in de bus of trein maakt.

3. Nachtje doorhalen? Liever niet. Het is je allerlaatste redmiddel, en je moet het alleen inzetten als je bijvoorbeeld  je tentamen van morgen vergeten bent. Als je voor je tentamen goed slaapt, ben je uitgerust en maak je je tentamen waarschijnlijk beter.

 

4. Wel doorhalen? Drink koffie (of energydrink), trek een comfortabele pyjamabroek aan, en ga aan de slag. Maak je tentamen zo goed als je kan en ga dan direct terug naar bed. Slaap is belangrijk!

5. Spieken is de moeite niet waard. Je kunt op de HvA de toegang tot examens worden ontzegd als je spiekt. En eigenlijk helpt het nauwelijks: je krikt je cijfer hoogstens een klein beetje op. Het geeft je meer zelfvertrouwen als je de stof goed kent en het tentamen op eigen houtje maakt.

6. Sla een vraag die je niet snapt gewoon over. Tijdens een tentamen moet je je niet blindstaren op een moeilijke vraag. Sla het over en ga verder tot je een vraag ziet die je kan beantwoorden. Kom dan later terug naar die ene vraag die je niet snapte. Vaak gaat dat dan beter, want dan is je stressgevoel weg.

7. Ga na het tentamen je antwoorden niet vergelijken met die van klasgenoten. Dat geeft je alleen maar meer twijfel en stress. Zodra het tentamen klaar is, kun je er toch niks meer aan doen. Dan is het ontstressen en wachten op de uitslag.