Kamer zoeken in Amsterdam: deze tips helpen je op weg

27 augustus 2018
Beeld:

iStock

Geplaatst door
Lisanne van 't Riet
Op
27 augustus 2018

Te veel studenten, te weinig aanbod en hoge huurprijzen. Nee, een kamer vinden in Amsterdam is geen makkie. Ben jij een dappere strijder die de zoektocht alsnog aandurft? Dan helpen we je graag op weg met een aantal tips. 

Tip 1: Schrijf je in en bereid je voor

Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom is het aan te raden om je al in te schrijven bij Woningnet.nl en Studentenwoningweb.nl nog voordat je aan je studie begint. En dan niet twee maanden van tevoren, maar al een paar jaar. Zo bouw je wachttijd op en kom je steeds hoger op de wachtlijst te staan. Dit is alleen maar gunstig als je later echt moet gaan zoeken.

Tip 2: Websites

Een veel gebruikte website voor het zoeken naar studentenkamers is Kamernet.nl. Hier kun je een account aanmaken en reageren op studentenwoningen die door studenten zelf online worden gezet. Er is dus geen wachtlijst. Kamernet.nl kost wel geld; 34 euro per maand. Dit is niet goedkoop, maar er staan wel veel kamers op! Je hebt dus genoeg om uit te kiezen en op te reageren.

 

De eigenaar van de advertentie kan op jouw bericht reageren en voor je het weet ben je uitgenodigd om te hospiteren. Let wel op: advertenties met maar één foto van de woning of alleen foto’s van het gebouw kunnen ook nepadvertenties zijn. Als de huurprijs te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.

Beeld: Screenshot Kamernet

Tip 3: Sociale media

Ook via sociale media zijn er manieren om een kamer te vinden. De Facebookpagina ‘Kamer gezocht in Amsterdam’ is zo’n pagina waar veel advertenties op staan. De pagina is officieel van de ASVA Studentenunie.


De pagina ‘Kamers, studio’s en appartementen huren in Amsterdam’ is ook een plek waar veel advertenties van woningen op gedeeld worden. Niet alleen van typische studentenkamers, maar ook van appartementen in de vrije sector. Meer en verschillend aanbod dus. Let ook hier op nepadvertenties.

Tip 4: Veel, heel veel reacties plaatsen

Als je ingeschreven staat bij Studentwoningweb.nl, Kamernet.nl, Woningnet.nl en de pagina’s op Facebook volgt, begint het echte werk; heel veel reacties plaatsen. Schroom niet en reageer op alle kamers die aan jouw minimale eisen voldoen. Je zult namelijk niet overal reactie op krijgen (vanwege de vele reacties ziet de eigenaar soms wat over het hoofd). Dan is het slim om meerdere opties open te hebben.

Tip 5: Hospiteren

Hospiteren betekent dat de bewoners van de woning met jou in gesprek gaan om te zien of er een ‘match’ is. Als je met meerdere mensen in een woning woont, moet er natuurlijk wel een klik zijn. Vaak word je als hospiteerkandidaat een beetje overladen met vragen, soms ook hele gekke zoals: wat voor dier ben je? Kijk hier niet van op. Hospiteertip: wees vriendelijk en wees lekker jezelf, maar probeer niet enorm te slijmen. De meeste mensen vinden dit vervelend.

Tip 6: Check je kamer

Tijdens een hospiteermoment wordt er ook een rondleiding gegeven door het huis en kan je de kamer bekijken. Check als je door het huis loopt goed of het een schone en veilige woning is; zit er geen schimmel op de muur, zijn de badkamer en keuken schoon en netjes, is er genoeg licht in je kamer en is er een werkende verwarming? Hier wil je niet tegenaan lopen als je al in de kamer woont.

 

Tip 7: Huisjesmelkers

Helaas bestaan er ook huisjesmelkers; huisbazen die niks doen aan achterstallig onderhoud en je vaak te veel laten betalen voor de woning. Of maar één student inschrijven als bewoner, waardoor de rest van de bewoners geen rechten hebben. Wees hier alert op en vraag naar je rechten tijdens de hospiteeravond.

Tip 8: Je contract

Als je bent uitgekozen voor de kamer, is dat natuurlijk supertof! Maar... lees wel je huurcontract goed door en let op gekke afspraken die mogelijk jouw rechten als huurder omzeilen. Laat het contract ook nog een keer lezen door je ouders of kennissen. Twee paar ogen zien meer dan een, zeggen ze.

 

Tip 9: Huurtoeslag

Sommige woningen komen in aanmerking voor huurtoeslag; dit is een toeslag die je krijgt om je huur betaalbaar te houden. Voor sociale huurwoningen gelden andere regels dan voor woningen in de vrije sector. Via de website van de Rijksoverheid kun je de precieze regels checken. Zeker de moeite waard, het kan je zomaar meer dan honderd euro per maand schelen.

Tip 10: Geef niet op!

Met alle bovengenoemde tips is het zeker mogelijk om een fijne kamer te vinden. Wat ook heel belangrijk is om te onthouden; geef de zoektocht niet op! Het lijkt erg lastig en de woningmarkt is niet gunstig, maar genoeg studenten vinden ook in deze lastige tijd een woning. Als zij het kunnen, kun jij het ook.

 

HvanA maakt deze week allerlei verhalen over de introductieweek op de HvA, én we staan met een mobiele studio op de HvA Experience op donderdag 29 augustus. Wil je alles weten over de introductie? Klik dan hier. (Deze berichten worden in de loop van de week aangevuld.)