Mening: AMFI zou studenten niet langer met bont moeten laten werken

15 november 2024
Beeld:

Daniël Rommens | Studenten bij AMFI werken aan een ontwerp (archieffoto)

Geplaatst door
Redactie HvanA
Op
15 november 2024

Het staat studenten bij mode-opleiding AMFI vrij om gebruik te maken van bont in hun ontwerpen. Maar als het aan HvA-student Cynthia Bot ligt, komt daar verandering in. Zij pleit in deze opinie dat het niet bij de principes van de hogeschool past. ‘HvA, stop met het gebruik van bont!’

In februari 2018, nu ruim zes jaar geleden, publiceerde HvanA een artikel over bont, waarin de meningen van AMFI-studenten omtrent dit onderwerp werden opgehaald. Destijds vonden velen al dat het niet houdbaar is. Het was dan ook met gepaste schrik dat ik hoorde en zag hoe bont na deze jaren en geluiden nog steeds te vinden is binnen de HvA.

 

De hoeveelheid dierenleed die te pas komt bij het verkrijgen van bont is absoluut onacceptabel. De dieren worden gefokt om hun vacht en opgesloten in draadstalen kooien met minimale voorzieningen tot de vacht ontwikkeld is. Dan worden de dieren gedood door vergassing, elektrocutie of door de nek van het dier te breken. Het feit dat de HvA zich hieraan medeplichtig wil stellen vind ik een donkere vlek.

AMFI voert geen beleid wat betreft het gebruik van bont, maar maakt zich er daarmee te makkelijk vanaf

Een donkere vlek die maar al te graag in het duister gehouden wordt, neem ik aan. Als er wordt gezocht naar de visie van de HvA dan staat onder het kopje “wie wij zijn” als tweede hoofdstuk duurzaamheid. Erkennende dat duurzaamheid als een belangrijk thema wordt gezien binnen de hogeschool is het alleen maar lastiger om het gebruik van deze dierlijke producten goed te praten. Bont is namelijk meer belastend voor het milieu dan textielvarianten.

 

Belangrijk om te erkennen in deze is dat de nauwe kooitjes niet alleen ethisch onhoudbaar zijn, maar ook levensgevaarlijk. Met veel dieren dicht op elkaar vormt zich een fabriek van dierlijke ziekten die veelal onderdrukt moeten worden met grote hoeveelheden antibiotica. Dit ruime antibioticagebruik heeft grote consequenties voor de effectiviteit van antibiotica in de toekomst. Bovendien, we hebben tussen 2018 en nu door de coronapandemie kunnen zien hoe veel impact dierlijke ziektes op de hele wereld kunnen hebben, zeker op organisaties zoals de onze.

 

Toen ik het argument tegen bont neerlegde bij de opleiding, kwam al snel het weerwoord van de communicatieafdeling van AMFI dat de studenten zich als kritische en zelfdenkende professionals moeten ontwikkelen. Ik ben het hier niet mee oneens, een kritische blik is de reden dat ik dit stuk schrijf. Wel heb ik een probleem met het feit dat dit excuus wordt gebruikt om onze andere principes van tafel te vegen. Er zijn echt veel betere manieren om studenten deze zelfdenkende en kritische houding aan te leren waar geen dierenleed bij nodig is.

Het verbieden van bont zou een duidelijk signaal afgeven over de principes van onze hogeschool

Verder gaven AMFI-studenten die ik sprak aan dat de opleiding geen beleid op bont heeft, zo lang de student zich maar kan verantwoorden. Ik vind dat AMFI zich er op deze manier te makkelijk vanaf maakt. Natuurlijk mag de student keuzes maken. En natuurlijk moet de student leren deze keuzes te kunnen onderbouwen. Maar dit mag niet ten koste gaan van onze andere waarden. Zelf ben ik van mening dat er nooit een goede verantwoording is voor bont. We zullen echt de creativiteit van de studenten niet aantasten door het verbieden van bont. Zij vormen al een bont gezelschap, ook (ik durf zelfs ‘juist’ te zeggen) zonder bont.

 

De visie van duurzaamheid en school van de toekomst lijdt onder de huidige wankele regeling. Het verbieden van bont geeft een duidelijk signaal over de principes van de hogeschool en onze inzet voor duurzaamheid. Dus, HvA, stop met bont!

 


Deze opinie werd geschreven door derdejaarsstudent Cynthia Bot. Zij studeert Toegepaste Psychologie aan de HvA en is voorzitter van de deelraad van de Faculteit Maatschappij en Recht. 

 

Wil je ook een opinie schrijven voor HvanA? Dat kan, bekijk de voorwaarden hier. Alle eerder geschreven opinies vind je hier verzameld.