Volgens de Keuzegids is de HvA dit jaar de slechtste hogeschool van Nederland
De HvA staat dit jaar helemaal onderaan de ranglijst van de HBO Keuzegids, die donderdag is verschenen. De meeste bacheloropleidingen op de HvA scoren onder het hbo-gemiddelde, de associate degrees doen het over het algemeen wel wat beter.
De Keuzegids is bedoeld voor studiekiezers en toont hoe goed hogescholen ten opzichte van elkaar scoren, op basis van het succes en de tevredenheid van studenten. Aan de hand van gegevens uit de Nationale Studenten Enquête (NSE) worden opleidingen en instellingen met elkaar vergeleken.
Uit die vergelijking blijkt dat van de grotere hogescholen Avans Hogeschool dit jaar opnieuw het best wordt beoordeeld, voor de tiende keer op rij. Helemaal onderaan de lijst bungelt de HvA, samen met de Hogeschool Utrecht en InHolland.
Ook dat is niet voor het eerst; de HvA staat eigenlijk ieder jaar in de onderste regionen. Afgezien van de opleidingen in de richting Onderwijs & Opvoeding, die het naar verhouding nog aardig doen, scoren alle andere HvA-faculteiten onder het hbo-gemiddelde.
Verklaringen
Precieze verklaringen biedt de Keuzegids niet echt. Feit is dat studenten bij veel opleidingen van de HvA simpelweg ontevredener zijn en vaker uitvallen dan bij andere hogescholen. Opleidingen en instellingen kunnen in de Keuzegids tussen de een en vijf sterretjes scoren. Van de HvA zijn in totaal 51 bachelors en associate degrees beoordeeld.
‘We zijn teleurgesteld over de lage positie, andere hogescholen zetten grotere stappen’
Tien voltijd bacheloropleidingen van de HvA krijgen slechts één van de vijf sterren. Dit zijn opleidingen waar studenten over het algemeen minder tevreden zijn over de inhoud van de lessen en kwaliteit van de docenten, en waar het diplomarendement laag ligt. Dat mondt uit in een puntenscore (zie afbeelding onder, tekst loopt door). De opleiding HBO-Rechten haalt de allerlaagste score.
Sowieso krijgen veel grotere opleidingen van de HvA, waaronder ook Communicatie en Creative Business, HBO-ICT, Aviation en International Business geen beste beoordeling. Associate degrees (ad’s), die relatief nieuw zijn en ook wat kleiner van stuk, scoren juist vaak een stuk beter op de HvA. Voorbeelden van dit soort ‘topopleidingen’ zijn de Ad Sport en Ad Frontend Design & Development.
Teleurstelling
In afgelopen jaren liet de HvA weten niet te willen reageren op de Keuzegids, onder meer omdat de ranglijst ‘geen recht zou doen’ aan de kwaliteit van het onderwijs. Dit jaar is er wel een reactie, in een bericht voor medewerkers op Mijn HvA (login nodig).
Collegevoorzitter Jopie Nooren stelt daarin dat uit de Nationale Studenten Enquête van dit jaar zou zijn gebleken dat er stappen zijn gezet op het gebied van studenttevredenheid. ‘Dat neemt niet weg dat we teleurgesteld zijn over de lage positie. In de vergelijking die de Keuzegids maakt met andere hogescholen is zichtbaar dat zij nog grótere stappen zetten. Wij zullen ons best moeten doen om de ingezette verbeteringen sneller door te zetten.’
Update vrijdag 8 november 2024, 10.34 uur: In de tabel staat op plaats 2 de associate degree (ad) Ervaringsdeskundige Zorg en Welzijn en niet, zoals eerder vermeld, de ad Sociaal Werk. Die laatste is in 2024 begonnen en is dus nog niet beoordeeld.