Mening: de bezuinigingen zijn funest, maar we kunnen er nú nog iets tegen doen!
Hogescholen en universiteiten staan grote bezuinigingen te wachten, maar dat moeten studenten niet zomaar pikken. Dat betoogt HvA-student Teun Otte, voorzitter van Asva Studentenvakbond, in deze opinie. ‘We mogen niet zomaar accepteren dat we het steeds slechter krijgen.’
Overvolle schoolklassen, zwoegende verplegers in ziekenhuizen en duizenden vacatures in de techniek die maar niet gevuld worden. Het zijn pijnlijke gevolgen van de nijpende personeelstekorten in de zorg, het onderwijs en de technische sector.
Dat is niet alleen slecht voor de mensen die in deze sectoren werken – waar je nu steeds meer mensen met burn-outklachten ziet – maar ook voor de toekomst van onze samenleving als geheel. Door deze personeelstekorten krijgen leerlingen niet altijd de persoonlijke aandacht die ze verdienen, hebben ziekenhuizen moeite hun roosters te vullen en vertraagt de verduurzaming van ons land.
Personeel voor de tekortsectoren komt niet zomaar uit de lucht vallen; je moet mensen hiervoor opleiden
Gelukkig zitten er op hbo-instellingen door het hele land honderdduizenden studenten om dit soort tekorten op te lossen, door een opleiding te volgen die ze naar deze cruciale sectoren leidt. Maar wat doet het kabinet? Keihard bezuinigen op het hbo.
Ook de Hogeschool van Amsterdam ontspringt de dans niet. Er zal komend jaar 37 miljoen euro bezuinigd moeten worden op de grootste hogeschool van Nederland. Collegevoorzitter Jopie Nooren noemde het ‘zeer onverstandig’ en dat is de spijker op z’n kop. We zien de laatste jaren al een daling in de instroom van nieuwe studenten op het hbo. De plotselinge stijging in de rente op de studielening, de verlaging van de basisbeurs, hogere huurkosten voor studentenkamers en de toekomstige langstudeerboete maken studenten intussen het leven zuur.
Wat voor invloed gaan deze keiharde bezuinigingen die hier bovenop komen hebben? Het verliezen van honderden medewerkers met tijdelijke contracten, aldus Nooren. Op basis- en middelbare scholen heeft het tekort aan personeel al gezorgd voor overwerkte docenten, te weinig begeleiding en te volle klassen. Zullen deze problemen ook dagelijkse kost worden op de HvA? Dat zou ook hier alleen maar leiden tot meer uitval, meer studievertraging en lagere onderwijskwaliteit.
Stemmen bij de verkiezingen is niet genoeg, je moet juist nú je stem laten horen als student
Deze bezuinigingen op het hbo zullen kortom leiden tot een neerwaartse spiraal voor onze samenleving. Door de lagere onderwijskwaliteit zal de instroom mogelijk ook steeds kleiner worden, waardoor de tekorten in deze sectoren ook alleen maar erger worden, terwijl de vraag naar personeel in de zorg, het onderwijs, de techniek en andere sectoren alleen maar toeneemt.
Het is onverstandig om te wachten op de volgende verkiezingen om dit slappe excuus van overheidsbeleid terug te draaien. Hoe belangrijk het ook is om een sterk geluid te laten horen in het stemhokje, is het net zo belangrijk dat studenten nu hun stem op straat laten horen. Zo liepen ruim duizend studenten op 18 oktober door Den Haag tegen de langstudeerboete en de lagere basisbeurs, maar enkel de tijd zal ons leren of dit genoeg is. In de tussentijd kunnen studenten zich aansluiten bij actiegroepen, studentenbonden of vakbonden die dit rampzalige beleid willen aanpakken.
Als studenten hoeven we de bezuinigingen niet zomaar te pikken; we kunnen er wat tegen doen. Met Asva Studentenvakbond roepen we daarom alle studenten op om zich aan te sluiten bij de demonstratie tegen de bezuinigingen, op 14 november, georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond. Na het leenstelsel, de renteverhoging en een onleefbare basisbeurs mogen wij niet langer accepteren dat studenten het steeds zwaarder te verduren krijgen. Wij zijn de toekomst, wij verdienen dan ook een kans om te kunnen genieten van een goede studentenwoning, een goede basisbeurs en een goede studietijd.
Deze opinie werd geschreven door Teun Otte, die op de HvA aan de Lerarenopleiding Geschiedenis studeert. Sinds deze zomer is hij ook de voorzitter van Asva Studentenvakbond.
Wil je ook een opinie schrijven voor HvanA? Dat kan, bekijk de voorwaarden hier. Alle eerder geschreven opinies vind je hier verzameld.