Mening: Israël boycotten heeft geen zin, Palestina helpen wel
Moet je als HvA de banden met Israëlische instellingen verbreken? Nee, dat heeft maar weinig zin, betoogt student William Clairbois in deze opinie. Hij ziet juist veel liever oplossingen vóór Palestina, dan tégen Israëlische universiteiten. ‘Ik mis dat nu te veel in het debat.’
Momenteel worden er op de HvA gesprekken gevoerd over de vraag of je wel of niet moet samenwerken met instellingen uit conflictgebieden. Aanleiding is de oproep om de banden met Israëlische universiteiten te verbreken. Maar volgens mij zijn de HvA noch de Palestijnen gebaat bij een dergelijke boycot.
Op dit moment is er een (tijdelijk stilgelegd) programma voor uitwisseling tussen Israëlische universiteiten en de HvA. Ook was er in het verleden een samenwerking met Israël in het Shuttle Project, om forensisch onderzoek te verbeteren. En ja, laat duidelijk zijn: Israël doet vreselijke dingen. Maar samenwerken zoals de HvA met instellingen uit het land doet, is volgens mij heel wat anders dan meedoen met het plegen van genocide. Niemand heeft ooit beweerd dat we wapens voor ze moeten gaan maken.
Laten we bijdragen aan oplossingen, in plaats van onze handen te wassen in onschuld
Als we beginnen met het boycotten van instellingen uit dubieuze landen, zijn we volgens mij alleen maar onszelf aan het isoleren. Het gaat bij deze gesprekken om meer dan Israël; de HvA is namelijk aan het overwegen of we wel of niet willen samenwerken met instellingen uit álle conflictgebieden. Welk land ter wereld heeft er nu oprecht schone handen?
Vanuit die logica zouden we dan niet meer moeten samenwerken met Russische, Chinese en ook Amerikaanse instellingen, als je kijkt naar wat de Verenigde Staten de afgelopen decennia hebben uitgespookt in de wereld. Bovendien kunnen we zo ook wel de banden met half Afrika verbreken. Daar plegen veel regeringen oorlogsmisdaden. Ik geloof dat de meeste betrokken HvA’ers impact willen maken op de wereld, maar als we te schijnheilig zijn om met die wereld te maken te willen hebben, zullen we simpelweg irrelevant zijn.
De realiteit van Israël
Benjamin Netanyahu, de premier van Israël, heeft aangegeven dat ‘als Amerika haar steun onttrekt, ze zullen vechten met een vingernagel als het nodig is.’ Netanyahu wordt (terecht) vervolgd, Israël wordt beschuldigd van genocide en de regering kampt met veel protesten in eigen land. Dan gaat Netanyahu niet opeens wakker liggen van een hogeschool die banden verbreekt.
De boycots van universiteiten in Zuid-Afrika worden vaak aangehaald als een goed voorbeeld van wat het teweeg kan brengen, maar volgens mij is dat vrijwel het enige voorbeeld waarbij het ooit heeft gewerkt. En zelfs dan waren er factoren in het land zelf die zoveel belangrijker waren bij het afschaffen van apartheid. Denk aan geweldloze protesten, stakingen en het martelaarschap van mensen als Nelson Mandela.
Als de HvA een rol wil spelen in dit conflict, dan is het in het tegengaan van propaganda en bijdragen aan kennis
In de meeste gevallen werken sancties en boycots echter niet. Rusland, Noord-Korea, Iran en China trekken zich niets aan van sancties en gaan even hard door met mensenrechten schenden, waarom zou het wel werken bij Israël? Boycots hebben vaak alleen een significant effect op kleine, lokale bedrijven.
Zoek oplossingen, geen problemen
Nee, dat wil allemaal niet zeggen dat we niets moeten doen, of het Palestijnse volk zomaar moeten opgegeven. Integendeel, er moeten juist dingen gedaan worden om ze te helpen. Want dat mis ik in dit hele debat op de HvA: oplossingen en aandacht vóór de Palestijnen, in plaats van symboolpolitiek tegen Israël.
Onderzoeker Maya Wind benoemt in haar boek Towers of Ivory and Steel de vele manieren waarop Israël academici inzet om wandaden te bagatelliseren en de rechten te ontzeggen van critici. Laat de HvA dan kennis inzetten om propaganda en leugens tegen te gaan. Of leg in colleges in ieder geval uit wat mensenrechtenschendingen zijn, en hoe die nu gepleegd worden in de Palestijnse gebieden. De HvA noemt zich een kennisinstelling: draag dan ook bij aan kennis.
Ga in de toekomst banden en gezamenlijke projecten aan met Palestijnse instellingen, in plaats van Israëlische instellingen te boycotten. Spreek als instelling steun uit voor de erkenning van Palestina, in plaats van je handen af te trekken van Israël.
Zorg ervoor dat de kritische stem van studenten niet weggemoffeld wordt, koester die betrokken studenten juist. Op de HvA is, anders dan bij de UvA blijkbaar, ruimte voor het maatschappelijke debat, toch? Investeer daar dan ook in. Wijs studenten op vrijwilligersorganisaties die zich bezighouden met dit onderwerp, als ze daar zelf niet vanaf weten.
Dit zijn maar een paar ideeën, maar er zijn nog veel meer te bedenken. Alleen wat er nu gebeurt, lijkt me niet wenselijk. Nu wordt er vooral aangedrongen om de HvA passief te laten zijn op het wereldtoneel, wat zonde is. Want we zouden ook kunnen bijdragen aan oplossingen, in plaats van alleen onze handen in onschuld te wassen door onszelf te isoleren.
Deze opinie is geschreven door William Clairbois. Hij is derdejaarsstudent Bestuurskunde en sinds september 2022 lid van de centrale medezeggenschapsraad.
Wil je ook een opinie schrijven voor HvanA? Dat kan, bekijk de voorwaarden hier. Alle eerder geschreven opinies vind je hier verzameld.