Een te hoge huur en servicekosten: studenten krijgen bijna altijd gelijk
Twijfel je of je te veel huur betaalt? Of vermoed je dat de verhuurder veel te hoge servicekosten vraagt voor jullie woning? Studenten die naar de Huurcommissie stappen met zo’n klacht krijgen meestal gelijk, blijkt uit cijfers.
Die cijfers zijn opgevraagd door het ANP, dat weleens wilde checken hoe vaak studenten en woningdelers eigenlijk hun gelijk halen bij conflicten met hun huurbaas. Wat blijkt? In ruim acht op de tien gevallen stelde de Huurcommissie huurders volledig in het gelijk.
De Huurcommissie, een organisatie die huurders en verhuurders bijstaat in dit soort geschillen, behandelde de afgelopen vijf jaar bijna 5.000 zaken. Die zaken zijn vooral aangespannen in studentensteden als Utrecht, Groningen en Amsterdam.
Servicekosten
In bijna de helft van de gevallen oordeelde de Huurcommisssie dat de verhuurder te veel servicekosten vroeg. In ruim een derde van de zaken bleken huurders te veel huur voor hun woning te betalen. Slecht in tien procent van de gevallen had alleen de verhuurder gelijk.
Als je denkt dat je te veel huur betaalt voor je woning, kun je naar de Huurcommissie stappen. Die bepaalt op basis van een puntensysteem of dat inderdaad het geval is.
De maximaal toegestane huurprijs wordt dus bepaald aan de hand van een puntentotaal, dat tot stand komt door de kamer of woning op te meten en te bekijken welke faciliteiten er aanwezig zijn. Ook kan de Huurcommissie bepalen of de servicekosten wel in orde zijn.
Naar de Huurcommissie stappen loont dus meestal: uitspraken die de commissie doet, zijn namelijk bindend. Als je als huurder in het gelijk wordt gesteld, kun je vervolgens van de verhuurder eisen om het teveel betaalde geld terug te vragen. Soms moeten verhuurders daardoor duizenden euro’s terugbetalen aan hun huurders én de huur fors verlagen.
Toch voelen studenten er niet altijd voor om naar de Huurcommissie te stappen. Ze zijn soms bang dat ze het huis uitgezet worden door hun huisbaas, ook al mag dat niet zomaar. Volgens de Landelijke Studentenvakbond hebben studenten vaak tijdelijke huurcontracten, wat hun positie extra kwetsbaar maakt.